Manapság kevesen vannak abban a szerencsés helyzetben, hogy ha be kell járniuk a munkahelyükre, akkor az a lakóhelyük közelében van. Sokkal inkább jellemző az, hogy hosszabb időt töltenek el minden reggel és este, hogy eljussanak a munkahelyükre, majd onnan haza. Ez sokszor fárasztó, és elvesztegetett időnek tűnik, hiszen úgy érezheted, hogy nem lehet hasznosan eltölteni az utazással töltött perceket, vagy éppen órákat. Nem szükséges azonban, hogy ez feltétlenül így legyen. A munkába járás kiváló alkalmat kínál arra, hogy olyan dolgokat tegyél, amire egyébként nincs időd. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legjobb tippjeinket, hogy produktívnak és proaktívnak érezhesd magad a vezetés, a vonatozás és a végtelennek tűnő metrómegállók alatt. Nézzük is meg, hogy mit tehetsz tehát akkor, amikor reggel és este utazol. 

Online Játékok

Ha tömegközlekedéssel utazol, akkor az egyik legjobb, amit tehet, hogy kikapcsolódsz egy kicsit az otthoni és a munkahelyi teendők között. Ha kedveled az online játékokat, akkor pedig ez egy igazán remek lehetőség. Ehhez ugyanis sokszor elegendő a telefonod, hiszen ma már rengeteg játék elérhető a mobilokon. Legyen az klasszikus videójáték, vagy éppen online szerencsejáték, egészen biztosan jól fogod érezni magad utazás alatt. Arra azonban mindig figyelj minden esetben, hogy olyan oldalakat válassz a játékhoz, amelyek az objektív felülvizsgálatok alapján megfelelőek és biztonságosak, hiszen így nyugodtan megadhatod az adataidat, vagy éppen telepítheted az alkalmazást a telefonodra, vagy éppen a tabletedre. 

Olvass El Egy Könyvet!

Ha megszoktad, hogy egész nap a számítógép előtt ülsz a munkahelyeden, búcsúzz el a képernyőtől, és dugd az orrod egy jó öreg könyvbe. Az olvasás csodálatos módja a kikapcsolódásnak egy hosszú munkanap előtt vagy után. Az pedig, hogy mit olvasol, csak rajtad múlik. Ha fejleszteni szeretnéd magad, akkor válassz egy szakkönyvet. Ha pedig a kikapcsolódás a fő cél, akkor válassz egy izgalmas regényt, ami egészen biztosan segít kilépni a mindennapokból, és elfelejteni a problémákat. 

Hallgass Hangoskönyvet!

Akkor sincs gond, ha nem szeretsz olvasni, vagy éppen autóval jársz, és minden nap vezetsz. Amikor reggelente munkába ingázol vagy este hazafelé tartasz, semmi sem gyógyítja jobban az unalmat, mint egy jó hangoskönyv. Hasonlóan ahhoz, mintha fizikailag lapoznál egy jó könyvet meg fog lepődni, egészen biztosan gyorsan magával ragad a történet. Ha vezetsz, akkor érdemes a kedvenc szerződet választani, vagy egy olyan könyvet, amelyet már ismersz, hiszen így egészen biztosan nem zökkent ki abból, hogy a környezetedre is oda tudj figyelni. 

Hallgass Podcastot!

A podcastok remek időtöltésnek bizonyulnak, és az egyik legjobb választás arra, hogy hogyan lehetsz produktív ingázás közben. Rengeteg olyan inspiráló beszélgetés van, amely motiválhat az előtted álló munkanapra. Szánj egy kis időt a hétvégén arra, hogy kutakodj, és megnéz, mely podcastok felelnek meg a számodra. Ez ugyanis olyan, akárcsak egy jó tévéműsor, ha egyszer találsz egy olyan podcastot, amelyet szeretsz, akkor alig várod majd, hogy elindulj a munkába, bekapcsol, és ráhangolódj.

Tanulj Meg Egy Új Kézséget!

Az ingázás kiváló alkalmat kínál egy új készség elsajátítására, különösen, ha tömegközlekedést használnsz. Ráadásul rengeteg lehetőség vár rád. Megpróbálkozhatsz valamilyen kézügyességet igénylő hobbit, vagy éppen kipróbálhatsz egy zenei alkalmazást. Emellett akár részt vehetsz egy kreatív írás tanfolyamon, tanulhatsz az egészséges táplálkozásról, vagy megtanulhatsz rajzolni. Egy új készség elsajátítása mindenkinek más és más, mert mindannyiunknak más az érdeklődési köre. A tipp, hogy az ingázás egyszerre legyen szórakoztató és produktív, azaz, hogy találj egy olyan készséget, amely érdekel, és amit szeretnél megtanulni. 

Tanulj Egy Új Nyelvet!

Az új nyelvek elsajátítása valóban gazdagíthatja a világról alkotott képet, azonban sokszor hosszadalmas, és rengeteg időt igényel. Ha szeretnél belevágni, válassz egy olyan nyelvet, amely megfelel az érdeklődési körödnek, legyen szó egy olyan helyről, ahová egyszer el szeretnél látogatni, vagy egy olyan nyelvről, amelyet ismerőseid beszélnek. Olyan nyelvet is tanulhatsz, amely javítja a karrier lehetőségeidet. Bármelyik utat is választod, több mint elég jó minőségű nyelvtanulási alkalmazás áll rendelkezésedre ahhoz, hogy segítsenek a nyelvtudásod fejlesztésében.

Ötletelj a munkáddal kapcsolatban!

Valószínűleg számos problémával kell foglalkoznod a munkád során. A legjobb megoldások kitalálása megterhelő és időigényes lehet, a stressz pedig visszafoghatja a kreativitásodat. A régi megszokott ingázás lehetőséget ad az agyadnak arra, hogy kipihenje magát, és kreatív ötletekkel álljon elő. A kollégáid zavarása nélkül van néhány perced arra, hogy átgondold a legnagyobb problémát, amit aznap meg akarsz oldani.

Készíts feladatlistát!

Egy feladatlista mindig jó módszer a munka előtti és utáni agyi köd felszámolására. Ha fizikailag leírod, hogy mit kell tenned, az segít rendszerezni a feladatokat, és kitisztítja az elmédet a nap elején vagy végén. Egyes ingázók hétfőn inkább egy hatalmas teendőlistát készítenek, és a hét folyamán lassan leellenőrzik azt. Mások szeretik a napi egyszeri vagy napi kétszeri (reggel és este) teendőlista egyszerűségét, hogy minden a helyén maradjon. Találd meg, hogy neked mi válik be, fogj egy jó kis tollat, és jegyzetelj. 

Szövegek És E-mailek Pótlása

Ha olyan munkakörben dolgozol, ahol elárasztanak az üzenetek és e-mailek, az egyik legjobb módja annak, hogy kihasználd az ingázásra szánt időt, ha felzárkózol, és bepótolod az elmaradásaidat. Könnyű elmerülni az e-mailekben és az sms-ekben, de ha minden nap kiválasztasz néhány órát, hogy foglalkozz velük, kevésbé valószínű, hogy túlterhelt leszel. Adj magadnak egy órát reggel és egy órát este hazafelé, hogy áthúzza az e-maileket és az sms-eket a listáról. Valószínűleg az irodai és otthoni élet kevésbé tűnik stresszesnek, ha így teszel. Ráadásul napközben sokkal produktívabb leszel, hiszen nem kell hosszadalmas e-mailek megírásával töltened a napod, miközben este nyugodtan koncentrálhatsz az otthoni teendőkre, a családodra és a barátaidra.