1946. július 22-én, Budapesten született markos György Karinthy-gyűrűs magyar színész, humorista, parodista.

Mikor Markos Györgyről írunk vagy beszélünk, elmaradhatatlan megemlíteni, hogy édesapja Alfonzó, a híres színész, komikus és parodista volt.

Érettségi után felvették  a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, majd pedig még két évet az ELTE BTK-n tanult.

1971-1974 között a Thália Színházban játszott, majd 1974 és 1982 között főleg külföldön szerepelt. 1982-ben benevezett a Magyar Rádió Humorfesztiváljára, ahol Nádas Györggyel fellépve óriási sikert arattak, amelyből szinte azonnal adódott, hogy duóként folytatják pályafutásukat.

Markos György egy gyors, hirtelen ám annál biztosabb rögtönzőképességgel volt megáldva és ebből adódóan szövegeit folyamatosan formálta.

Saját bevallása szerint gyakran maga sem tudja, hogyha elkezd egy mondatot, akkor annak mi lesz a vége. Talán ennek a tulajdonságának köszönhetően, de népszerűsége töretlenül haladt előre és szinte azonnal a legnagyobb nevettetők közé emelkedhetett.

A sikert kiaknázva még 1982-ben leszerződtette a Markos-Nádas párost a Mikroszkóp Színpad, és lettek a kor első számú médiaattrakciója. A Mikroszkóp Színpadon 1992-ig léptek fel együtt. A Markos-Nádas-duó fénykora nagyjából az 1990-es évek közepéig tartott, azóta külön utakat járnak, bár egy-egy televíziós kabaréban, show-műsorban még újra láthatjuk őket együtt.

Markos György egészségi állapota 2000-ben megromlott, stroke-ot kapott, melyből teljesen felépült, majd 2005-ben egy kórházi terheléses teszt közben szívrohamot kapott, de ebből is felgyógyult.

Forrás: jegy.hu

Fotó: wikimedia.org