Körülbelül 4.900 első osztályos kénytelen a jövőben évet ismételni, derül ki a KSH adataiból, amit a Népszava kért ki. Ez a korosztály összes diákjának az 5.2%-a.  Ezek az adatok azért nagyon durvák, mert ha a többi évfolyamon nézzük meg, akkor a bukási arány 0.7 és 2.3 % volt. A legalacsonyabb arány 8. osztályban volt, míg legmagasabb a 7. osztályosok körében.

Ráadásul, ha a tavalyi évet nézzük, akkor ez már tendenciának tekinthető. A 2021-2022-es tanévben is 4.6%-os volt az első éveseknél a bukási arány, miközben a második legnagyobb bukási arány 2.2% volt (szintén a 7. osztályban).

A drasztikus eredmények oka alighanem visszavezethető a kormány 2020-as döntésére, mely alapján a hatéves gyerekeket kötelező iskolába küldeni, és ez alól csupán az Oktatási Hivatalnál kezdeményezhet a szülő felmentést, amihez saját indoklást kell írnia és egyéb, a kérelem jogosságát alátámasztó dokumentumokat is magának kell beszereznie. Korábban erről a szülők és az óvodapedagógus dönthetett.

Noha az eddigi statisztikák szerint a Hivatal megengedő ezekkel a kérelmekkel (tavaly 22.743 kérelemből 22.318-at elfogadtak) a bürokratikus út miatt sokan el sem indítják ezt a folyamatot. Ezzel pedig nagyon sok olyan 6 éves gyerek kezdi meg az oktatást, aki erre még nem áll készen, és ennek könnyen évismétlés lehet következménye, e mellett beilleszkedése és szociális zavarokkal is járhat.