Lakatos Pál Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet

A szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda cukrásza, Lakatos Pál Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet. Magyarország cukormentes tortája a makói Papp cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia Kikelet elnevezésű fekete teás-levendulás alkotása lett. A győzteseket kedden az Országházban tartott díjátadón jelentették be, ahol az idei Szent István-napi kenyeret is bemutatták.

    Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke elmondta, a Spicces füge respektus mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousseból és diós-karamellás ropogósból épül fel. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé által biztosított ízeket akácmézes fehércsokis ganache és diós sablé korong koronázza meg.
    A Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrijének elnöke a Kikelet tortát méltatta. A győztes cukrász egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és levendulával alakítva ki az összhangot. Az alkotást vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült, mandulás, citromos piskóta tesz teljessé.
    A nyertes a Szent István-napi kenyerek közül a Heim Sütöde Bt. durumkenyere lett. Az innovatív kenyerek mezőnyében a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. Aranymetszés kenyere nyert. Az újonnan bevezetett sétálósütemény kategóriában pedig a biharkeresztesi Éles Szilárd (Stella pékség) málnás-pisztáciás pékfagylaltja lett.

Ebben az évben a Hungarikumokból és nemzeti értékekből összeállított alapanyagkosárban található anyagokból is fel kellett használni. A kosárban megtalálható volt a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, tokaji aszú, magyar akácméz, magyar gyógynövények. Ezekből legalább egyet kellett felhasználni. Előírás volt az is, hogy „minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tészta rétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói újra megjelenjenek a benevezett tortákban”. – írta meg közösségi oldalán a Magyar cukrász Ipartestület.

Forrás: MTI