A sör világnapját augusztus első péntekén 2008 óta rendezik meg. A kezdeményezés a kaliforniai Santa Cruz egyik kiskocsmájából indult el hódító útjára.

Magyarországon a Magyar Sörgyártók Szövetsége kezdeményezésére először 2015-ben ünnepelték.

A legkülönfélébb kinézetű, színű és ízű ital népszerűsége a nyári nagy melegben csak fokozódik. A 2023-as forró nyáron pedig valószínűleg a tetőfokára ért a sör fogyasztása. Hazánkban 2021-re az egy főre eső sörfogyasztás az előző évhez képest 69 literről 72 literre növekedett a KSH adatai szerint.

A sör nem csak a szomjunk oltására ideális, de kiváló élettani hatásokkal is rendelkezik. A legújabb kutatások ugyanis kimutatták, hogy a csekély mértékben fogyasztott alkohol még a viszonylagosan magas zsírtartalmú táplálkozás mellett is eredményesen csökkenti a különböző szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Most pedig nézzük a mérsékelt sörfogyasztás előnyeit:

  • A mérsékelt mennyiségű sört fogyasztó férfiak körében akár 30-35%-kal kevesebb a szívinfarktus előfordulása. A kis mennyiségben fogyasztott alkohol – feltételezve az egészséges májműködést – csökkenti a vér LDL-koleszterin-szintjét, ami a keringési megbetegedések kockázatát csökkenti.
  • A mérsékelt sörfogyasztás csökkentheti a test krónikus gyulladását. Angliában végzett vizsgálatok szerint 1 pohár sör fogyasztása akár 31%-kal is csökkentheti a betegség kialakulásának valószínűségét.
  • A sör fogyasztásának gyulladáscsökkentő hatása miatt pedig csökkenthet a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélye.
  • A sörben készítéséhez használt gabonák elősegítik a szájban lévő mikrobák elleni küzdelmet.
  • A sör mérsékelt mértékben történő fogyasztása jelentősen csökkentheti a vesekő kialakulásának kockázatát. Az amerikai nefrológus szövetség kiadványában megjelent tanulmány szerint, egyes embereknél akár 41%-kal is.
  • A magas a szilikon tartalmú sör, a csontok egészségének megőrzésében játszik még nagyon fontos szerepet. Rendszeres, de mérsékelt fogyasztásával csökkenhetjük a csontritkulás kialakulásának veszélyét, vagy lelassíhatjuk annak folyamatát.
  • A sör jelentős mértékben fokozza az agyműködést. Azoknál a 65 év felettieknél, akik az erre irányuló kísérlet egy hete alatt minimális adag alkoholt fogyasztottak, kisebb volt a demencia kialakulásának esélye, mint azoknál, akik egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt, vagy sokkal többet ittak. Az alkoholfogyasztást vizsgáló tanulmány arra is rámutatott, hogy napi 1-2 egységnyi alkohol javítja a nők  kognitív, azaz a mindennapi élethez szükséges funkcióit.