A régi piac bódéinak és tetőszerkezetének elbontásával kezdődött meg a Diána téri piac felújítása – írja közleményében a pécsi városvezetés. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az év végére itt egy korszerű, minden igényt kielégítő piacépület létesül. Megújul a környék is: a szomszédos zöldterületet a lakók kérésének megfelelően parkosítással és faültetéssel fejlesztik tovább.

Dr. Schmuck Roland, a terület önkormányzati képviselője elmondta, hogy korábban az árusokkal és a vásárlókkal is egyeztetett a beruházásról. „A tervezés, majd az engedélyezés után bruttó 596 millió forintos, Európai Unió által támogatott fejlesztés keretében egy könnyűszerkezetes épület kivitelezése kezdődött meg az elmúlt hetekben” – mondta.

A kivitelező július végén vette át a munkaterületet, azóta megtörtént a korábbi épületek, illetve a piacot fedő tető elbontása. A napokban végzik el a tereprendezést, amelynek keretében a területen lévő, részben rossz állapotú, 12 darab fát vágják ki. A faanyagot szociális tűzifaként rászoruló családok kapják, a növényeket pedig az érvényes engedélyek előírásainak megfelelően, az elkészült épület közvetlen szomszédságában 27 előnevelt, földlabdás fával helyettesítik ősszel.

Ezt követően kezdődhet meg a piacépület építése, ami idén év végére készül el. Az árusok a kivitelezés időszakában a közelben kijelölt ideiglenes árusítóhelyen kínálhatják portékáikat. A fejlesztés során a teljes piac és környezetének megújítása mellett a piactól délre fekvő Barátság szökőkút rekonstrukciója is megtörténik, további nettó 20 millió forintos Európai Uniós támogatásból.

A Diána téren a piac megújulása mellett egy másik projekt, a zöldterületek felújítása is zajlik. Erről 2020-ban tartott közvéleménykutatást a Pécs Jövője Egyesület, és a környék lakossága egyértelműen kifejezte igényét a piactól északra lévő zöldterület megtartása és fejlesztése mellett. Éppen ezért a tervek szerint a meglévő egyedek megőrzése mellett további fákat és cserjéket ültetnek el ezen a területen. Jelenleg zajlik a projekt kivitelezőjének kiválasztása közbeszerzési eljárás keretében. Ennek lezárultával hamarosan megkezdődhet a projekt, ami szintén év végéig fejeződhet be.

A két projekt eredményeként a Diána tér teljesen megújul. A zöldterületek fejlesztésével párhuzamosan épül meg a környék lakóinak magasabb színvonalú kiszolgálását biztosító új piac.