A Dráva szerdán tovább árad, a tetőzés Barcsnál jár. Drávaszabolcsnál már felkészültek a várható árhullámra. Győrnél várhatóan csütörtök délután le kell zárni a rakpartot a magas vízállás miatt – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerda kora délután az MTI-vel.

A Dráva tetőzése Barcs térségében várható szerda délután, előreláthatóan 530 centiméter körüli vízállással. A közlés szerint a Barcs alatti szakaszon a harmadfokot meghaladó, Drávaszabolcs térségében a valaha volt legmagasabb vízállást is megközelítő vagy akár azt elérő árhullám várható. Drávaszabolcsnál homokzsákokkal erősítették meg az állami védvonalat, amely mögött 31 települést kell megvédeni – tették hozzá.

Ezen a védekezési szakaszon Szentborbás-Drávaszabolcs térségében a tetőzés szerda este és péntek hajnal között várható, elhúzódó tetőzéssel. Ahol szükséges, nyúlgátakat építenek ki a vízügyes szakemberek az alacsony szakaszokon, illetve zsilipeket, bekötőutakat zárnak el. A zsilipeknél jelentkező csurgásokat igyekeznek megszüntetni. Előkészületeket végeztek a szentborbási bekötőút nyílásának elzárására. A horvát erőmű 24 órája 1000 köbméter vizet enged másodpercenként, ez gyorsítja a fenti szakaszon az apadást – olvasható a közleményben.

Kép:  Az áradó Dráva Őrtilosnál 2023. augusztus 8-án. MTI/Katona Tibor