Négy pontból álló, a károsanyag-kibocsátást csökkentő, a megújuló energia használatát támogató és a vízgazdálkodást átalakító tervet javasol az LMP a klímaváltozás hatásainak enyhítésére.

Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese Budapesten tartott szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt: a klímaváltozás napi valóság, a tavaly nyári aszály után idén a viharok időszakát éljük. A globális felmelegedés miatt a jövőben is kiszámíthatatlan időjárásra, aszályok és özönvízszerű esők váltakozására lehet számítani.

„A válságos helyzetre fel lehetne készülni, de a kormány klímapolitikája elégtelen”

– jelentette ki az ellenzéki politikus, kiemelve, hogy az LMP sürgős intézkedéseket várna a kormánytól, és ehhez négypontos cselekvési tervet javasol.

 Elsőként be kell zárni a Mátrai Erőművet, és meg kell tiltani újabb gáztüzelésű erőművek létesítését az országban, radikálisan csökkentve ezzel a szén-dioxid-kibocsátást. A kormány három gáztüzelésű erőmű létesítését tervezi, amelyek az új akkumulátorgyárakat látnák el elektromos árammal, de – szerinte – nincs szükség ezekre a gázerőművekre és ezekre az akkumulátorgyárakra.

Második lépésként azonnal zöldutat kell adni a megújuló energiának, fel kell oldani a napelemszektorra, a lakossági napelemhasználatra vonatkozó tiltásokat, és engedélyezni kell a szélerőművek létesítését, amit 2016 óta tilt a kormány.

Az LMP harmadik javaslata egy országos épületszigetelési program elindítása, amely egyszerre csökkentené a károsanyag-kibocsátást és tenné olcsóbbá a rezsit. A politikus meglátása szerint évente 100 ezer lakást lehetne szigetelni, ehhez megvan a kapacitás a magyar gazdaságban.

A negyedik javasolt lépés a vízgazdálkodás átalakítása, amelynek célja a vizek visszatartása és tárolása az országban. Ehhez komoly átalakításra lenne szükség az infrastruktúra, a víziközművek és a mezőgazdasági vízfelhasználás területén is – mondta Kanász-Nagy.