Az LMP arra kéri az Alkotmánybíróságot, hogy végre hozzon döntést a klímatörvényről, és kötelezze a kormányt egy szigorúbb jogszabály megalkotására.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján felidézte: az ellenzék az LMP kezdeményezésére két éve fordult az Ab-hez, a „kiherélt klímatörvény” utólagos normakontrollját kérve. Szerintük ugyanis a jogszabály gyenge célokat fogalmaz meg, amellyel sérti az emberek alkotmányos jogát az egészséges környezethez.

„Döntés két éve nem született, eközben azonban az éghajlatváltozás gyorsul”

– jelentette ki az LMP politikusa. Hol aszály, hol villámárvizek, hol hőhullámok sújtják az országot.

Schmuck Erzsébet kifogásolta, hogy a jogszabály gyengébb célokat fogalmaz meg, mint az Európai Unió, holott tudósok szerint már ez utóbbiak sem elégségesek. A politikus szerint mind az energiahatékonyság, mind a megújuló energiaforrások terén komolyabb célkitűzésekre van szükség.

Hozzátette: két hete az ENSZ közgyűlése is foglalkozott a problémával, annak főtitkára pedig már úgy fogalmazott, hogy „egyszerűen meg fogunk főni”. Kijelentette: Németországban eredménnyel járt azok kezdeményezése, akik szigorúbb klímatörvényt vártak.