Az elmúlt napokban több földrengés rázta meg Magyarországot, amelyek kockázatot jelentenek a tervezett Paks 2 atomerőműre. Ezt erősíti meg Harangi Szabolcs geológus, egyetemi tanár, az ELTE Természettudományi Kar Földrajz és Földtudományi Intézetének igazgatójának szavai is, aki szerint valószínűséggel tudjuk megadni, hogy néhány évtizeden belül lehetnek akár 5-ös magnitúdójú földrengések Magyarországon – írja közleményében az LMP.

Ugyanezt támasztja alá az osztrák Környezetvédelmi Ügynökség által publikált, a Paks 2 telephelyének szeizmológiai kockázataival kapcsolatos jelentése, amely szintén megerősítette a telephely alkalmatlanságát.

A 118/2011. sz. kormányrendelet egyik követelménye szerint ha a telephelyen a felszínre kifutó vető által okozott elvetődés lehetőségét tudományos evidenciák alapján megbízhatóan nem lehet elvetni, és az elmozdulás érintheti a nukleáris létesítményt, a telephelyet alkalmatlannak kell nyilvánítani.

Az LMP szerint azonnal le kell állítani a Paks 2 beruházást, de ha a kormány mindenáron ragaszkodik a megvalósításhoz, az a minimum, hogy újra el kell végezni a telephely engedélyeztetését a rendelkezésre álló összes geológiai információ alapján. A kormánynak sem lehet érdeke, hogy földrengésveszélyes helyen épüljön fel Paks 2.