Elérkezett a paradicsom befőzésének az ideje, ezért a piacokon bőséges kínálat található az igazi, szabadföldben termesztett vérvörös zöldségből.

Recepteket a bahir.hu egy korábbi írásában is talál a paradicsom téli tartósításához.

Meglepő, de a paradicsom a burgonyafélék családjába tartozik. Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Európába csak a XVI. században került, és akkor is még hosszú ideig csak dísznövényként használták, az illatáért és virágáért.

A burgonyához hasonlóan a paradicsomban is megtalálható a mérgező szolanin, de elhanyagolhatóan a mennyisége.

Viszont a paradicsom C-vitamin tartalma nagyon magas, 10 deka paradicsom az emberi szervezet napi C-vitamin-szükségletének a 17%-át fedezi.

1, A paradicsom vagy a paradicsomlé kiválóan elősegíti a fogyást a benne található rostoknak köszönhetően. Fogyasztása eltelít, és hatásos segítség fogyókúra és az éhség idején. Bátran ajánlható a fogyózóknak, mert szinte az összes tápanyagot tartalmazza, amire a szervezetnek a diéta idején szüksége lehet.

Most nézzünk még 10 okot, hogy miért is fontos a paradicsom fogyasztása:

2, A paradicsomban található klór és kén segíti a vesék és a máj működését, ezért nagyszerű méregtelenítő.

3, A C-vitamin mellett kiváló A-vitamin forrás, és a kettő így egyben máris erősíti az immunrendszerünket.

4, A paradicsom vagy akár a paradicsomlé rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a szem bizonyos betegségeit, és az immunrendszer erősítése mellett még a fogak és a csontok egészségének megőrzésében is a segítségünkre van.

5, Az élénkpiros színét a paradicsomnak a likopin nevű antioxidáns vegyület adja. Mivel az emberi szervezet számára kiváló likopin forrás, a fogyasztása olyan rákos megbetegedéstől véd, amilyen a tüdő-, a mell-, a prosztata- és a hasnyálmirigyrák.

6, B6-vitaminban is gazdag paradicsommal védhetjük a szívünket is a betegségektől. A kutatók kimutatták, hogy a B6-vitamin csökkenti a homociszteinszintet, a homocisztein pedig egy olyan véredényeket károsító aminosav, ami a szívinfarktust is elősegíti.

7, A rostdús paradicsom fogyasztásával növelni tudjuk a jó koleszterinünk (HDL) szintjét. A benne található niacinnak köszönhetően pedig csökkenteni tudjuk a rossz koleszterinünk (LDL) szintjét. 

8, A nyári időszakban igyekszünk szép barna színt elérni, hogy bőrünk minél szebb legyen. Jó hír a paradicsomfogyasztóknak, hogy ebben is segít nekünk ez a tűzpiros egészség. A gyorsabb barnulás mellett a bőrünk szépségéről is gondoskodik. Az esetleges leégéskor is segítségül hívhatjuk a hideg paradicsomlevet, mert csökkenti a napozás okozta pirosságot. Ezek mellett még a makacs aknék ellen is bevethetik a tinik, mert remekül összehúzza a pórusokat. Idősebb korban pedig elhalványítja a foltokat a bőrről.

9, A rossz emésztéssel küszködőknek jó hír, hogy a paradicsom vagy paradicsomlé fogyasztásával megelőzhető és megszüntethető a rendszertelen a bélmozgás. Az emésztés javításával a paradicsom egy természetes gyógymód a székrekedésre.

10, A végére még egy nagyon fontos dolog. A paradicsom nem csak egészséges, de nagyon finom!

Utószóként szükséges említést tenni azokról az esetekről, amikor nem előnyös a paradicsom fogyasztása. Sajnos vannak olyan egészségügyi esetek, mikor a paradicsom fogyasztása kedvezőtlen, és nem is ajánlott. Ilyen eset a köszvényes betegség, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a paradicsomevés náluk bizony rohamokat is kiválhat.

A paradicsom aránylag magas cukortartalma miatt cukorbetegség esetén ajánlott a mértékkel történő fogyasztása.

A savtartalma viszont ronthat a refluxos betegek panaszain.

Rossz hír a puffadásra hajlamosaknak, hogy a dietetikusok arra figyelmeztetnek, hogy  a túlzott paradicsomfogyasztás hozzájárulhat a tüneteikhez.