Így augusztus végén még nagyon sokan örülnek, hogy kitart a nyár. Azért tud kellemetlen perceket okozni a napok óta tartó, és a meteorológiai előrejelzések alapján még egészen hétfőig kitartó kánikulai hőség.

Minden esetre igyekszünk páradunk pár tippet adni, hogy elviselhető legyen a tartósan harminc fok feletti hőmérséklet.

Folyadék! Nem lehet elégszer elmondani, hogy: víz, víz, víz! Unod? Dobd fel a sima, akár csapvizet. Közkedvelt a citrommal, lime levével történő ízesítés. Ennél lehetünk nyugodtan kreatívabban. Egyszerűen darabolj a vízbe a kedvenc gyümölcsödből vagy zöldségedből. lehet az barack, alma, dinnye, narancs, uborka, paradicsom. Kiváló hűsítő a hideg gyümölcs- vagy gyógytea. Este az otthoni hidratáláskor remek ötlet a sóherfröccs: 9 dl szódavíz vagy ásványvíz, hozzá 1 dl fehérbor vagy rozé, hűtve kiváló, és alacsony alkoholtartalmú frissítő.

Főzés! A kánikula idején nagyon nem mindegy, mit eszünk és főképpen, hogy mit főzünk. Nem csak egészséges, de kímélő is a friss zöldségek és gyümölcsök főzése és fogyasztása. Kiváló főzés nélküli leveseket lehet alkotni friss, szezonális gyümölcsökből, zöldségekből. Főzelékeket pillanatok alatt elkészíthetjük, legyen az tökből, sóskából, spenótból, mángoldból, stb. Kímélő a csirkehús sütése, amelyhez könnyű salátákat készíthetünk.

Napvédelem. Fontos a napvédő krém használata. Szemünket védjük napszemüveggel. 11 és 15 óra között kerüljük a napfényt, ne napozzunk. Árnyékoljuk a fejünket kalappal vagy esernyővel.

Ruházat. Viseljünk szellős, lenge és főképpen világos színű, vékony anyagból készült ruhákat. Hanyagoljuk a testre feszülő fekete nadrágokat, a műszálas anyagokat. A jelenlegi rövidnadrágos divat kedvez a kánikulának. Szellős, kényelmes szandálokat, sarukat húzzunk a lábunkra. Itt is megjegyzem, hogy nyáron a sapka, kalap, és a napszemüveg öltöztet.

Légkondicionálás. Sokszor találkozunk azzal a hibába, hogy olyan erőteljesen lehűtik a levegőt, hogy szinte megfagyunk a helyiségben. A szakemberek is azt javasolják, és az ideális az, ha a légkondi csupán 5-7 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet generál a belső térben, mint a kinti hőmérséklet. Szóval, nyár van, most legyen 25-28 fok a lakásban, majd télen kiváló a 20-21 fok a helyiségekben. Egyre többen nem bírják a légkondicionálást, ők árnyékolják az ablakokat redőnnyel, függönyökkel.

Legyező. Egyre több táskában megtalálható a nyári hőség idején. Kiváló segítség lehet sorbaálláskor, várakozáskor, légkondicionálás nélküli helyiségekben, esti szabadtéri programok idején.

Vízpermet. Ezek után is meleged van a lakásodban? Egy flakonba tegyél sima csapvizet és permetezd magad rendszeresen. A települések is egyre több helyen helyeznek ki párakapukat, a szabadban élvezd az ezek nyújtotta felfrissüléseket.