Lux Ádám Jászai Mari-díjas, érdemes művész 1964. augusztus 26-án született Budapesten. A művészetek szeretete Édesanyjának, Lux Alfrédnének (sz.:Fennesz Julianna) és Édesapjának, Lux Alfrédnak köszönhető. Édesanyja az Arany János Gimnázium igazgatója, magyar szakos tanárként, óriási színház- és operarajongó volt, Édesapja pedig író, műfordító tanáremberként  szintén a művészetek, irodalom elkötelezettje.

1987-ben végezte el a Színház- és Filmmművészeti Főiskolán a Vígszínház akkori igazgatója Horvai István és rendezője Kapás Dezső osztályában. További tanárai Szabó István (film), Montágh Imre (beszéd), Iglódi István (zenés mesterség) voltak.

Lux Ádám a pályája során budapesti és vidéki színházakban számtalan prózai és zenés főszerepet játszhatott el.

1987-1989 között játszott a debreceni Csokonai Színházban,

1989-1993 között a fővárosi József Attila Színházban játszott,

1993-1995 között a Szolnoki Szigligeti Színház tagja volt.

1995 óta szabadúszó művészként számtalan budapesti, és vidéki színházban játszott drámai és zenés színházi főszerepeket.

2023-tól a budapesti Karinthy Színház tagja.

Olyan kitűnő kollégákkal, rendezőkkel dolgozott együtt különböző tévé- és játékfilmekben, többek között, mint: Pozsgai Zsolttal, Pajer Róberttel, Sinkó Lászlóval, Iglódi Istvánnal, Blaskó Péterrel, Őze Áronnal, Kautzky Armanddal, Kamarás Ivánnal, Auksz Évával, Trokán Nórával, Szabó Mátéval, és még sorolhatnám a neveket.

Lux Ádám weboldalán ezek közül a munkák közül sok-sok film- és színdarab részletet tekinthetnek meg a honlapomon, valamint két dalt hallgathatnak meg a „SZEREPEK” oldalon.

Életében nagyon fontos a család. Három testvére van, Walter közgazdász, Balázs orvos, Ambrus tanár. Felesége Pócsik Ildikó szinkronrendező. Két gyermeke van: Hanna és Benjámin.

Beszél angol nyelven, gitáron is játszik, lovagolni is tud.

Díjai:

  • Nívó-díj 1998
  • Jászai Mari-díj 2019
  • Érdemes művész 2021
  • Las Vegas filmfesztivál legjobb színész díja 2021
  • Floridai nemzetközi Filmfesztivál legjobb színész díja 2022

A pécsiek legutóbb 2023. március 15-én találkozhattak Lux Ádámmal, a Harmadik Színház megmentéséért rendezett jótékonysági gálaműsorban. Ezúttal is köszönjük a közreműködését.

Forrás: luxadam.hu