Kozármislenyben 2023. szeptember 9-én, szombaton a város Művelődési Központjában, illetve annak környékén kerül megrendezésre a 2023-as Városnap.

A város nagyon erős civil közösségének meglétét és összefogását tükrözi, hogy szeptember 7-én, csütörtökön kiosztásra kerül immár hagyományosan a „KÖSZ”-díj,vagyis a Közösségi Önkéntes Szolgáltatások Kozármislenyben 2023-as díjazottjainak köszöntése, a díjak átadása.

A szombati egész napos ünnepi programot megelőzi szeptember 8-án, pénteken a Kozármislenyi Városnap kezdő programjaként 18 órai kezdettel a Kozármisleny Város Önkormányzata Képviselő-testülete ülése, amely egyben az immáron 16. Kozármislenyi Városnap megnyitását előkészítő ünnepi képviselő-testületi ülés. A pénteki ünnepi képviselő-testületi ülés keretében kerül majd sor a 2023-as évi városi kitüntetések, valamint a Kozármisleny Díszpolgára cím ünnepélyes átadására is.

Szombaton viszont már egy egész napos ünnepi kulturális forgatagra, és a szórakoztató programok sokaságára várják a város lakóit a szervezők. A rendezvények a szórakozás mellett egyben, a városi közösség összetartozásának erősítését is hivatottak szolgálni.

2023. szeptember 9-én, szombaton programok a egész napos programok:

– Gasztro és kézműves udvar.

– Közösségi és rekreációs programok délelőttje

– Tópart szórakozás: légvár, gombfoci, falmászás, arcfestés, vidámpark és különböző szabadtéri játékok.

Az immáron 14. alkalommal megrendezésre kerülő Kakas Fesztivál a Kozármislenyi Városligeti Napok egyik kiemelt eseménye. 2023-ban negyven csapatnak lesz lehetősége részt venni a kulináris kakaspörkölt főzőversenyen való megmérettetésben.

7 órától a XIV. Bográcsos Kakaspörkölt Főzőverseny résztvevői gyújtanak a bográcsok alá, hogy a 13 órai eredményhirdetéskor már egy készre főtt étellel várják a nyertesek névsorát.

Liget program szeptember 9-én, délelőtt:

  • 10 órától Cica-mama játszótér.

10 órakor tóparti jóga Emesével.

10:30 órakor Jakab Yvett kangoo- és sportbemutatót tart.

11 órakor látványos Mazsorett felvonulás és bemutató várja a Városnapra kilátogatókat.

11:30 órakor Sziluett Ritmikus Sportgimnasztika bemutató.

A Kozármislenyi Tájházban hagyományőrző programokkal várják az ünneplőket:

  • 13 órakor Szüreti táncházzal és élőzenés szüreti felvonulással a Művelődési Központig kedveskedik a városnapi program részeként a Józsa Gergely Néptánc Egyesület és vendége a Megyaregregyi Hagyományőrző Egyesület.
  • 14:45 órakor, a felvonulás után, a Józsa Gergely Néptánc Egyesület táncosai a „Szőlőlopás” koreográfiát mutatják be.

Kozármislenyi Művelődési Központ belső udvar:

  • 13 órától egészen 18 óráig „Alkoss Misleny!” kézműves foglalkozás.
  • 16 órakor Bogárdi Alíz – Várnagy Kinga a „Szőlőszem Jankó” című mesejátékot adja elő Benedek Elek nyomán.
  • 18:30 órakor Ribizli bohóc műsorának örülhetnek a gyermekek.

Mesterségek bemutatkozása a kézműves udvarban, ahol többek között megismerhetnek az érdeklődős a bőrművességgel, a fajáték készítéssel.

A Kozármislenyi Művelődési Központnál felállított színpadon:

  • 12:15 órakor a Kozármislenyi Fúvósok adnak műsort.
  • 13 órakor a SZIOKA  – Kozármislenyi Moderntánc Csoport bemutatóját tekinthetik meg.
  • 15 órakor Tímár Sára Junior Príma-díjas népdalénekes és zenekara „Ének a határtalanról” címmel ad műsort.
  • 16 órakor színpadra lép a Józsa Gergely Néptánc Egyesület, a Tornádó Táncsport Egyesület és az Örömtánc Icával tánccsoportok tagjai.
  • 17:30 órától a INCARNATE Band, pécsi zenekar szórakoztatja az érdeklődőket.

MOKKA Teraszon:

  • 14 órakor a Beremendi Ifjúsági Fúvósok „Toborzó” című zenedarabot adják elő a Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásának köszönhetően..
  • 18:30 órakor Almási Pati kozármislenyi zenész műsorát hallgathatják meg.

19:30 órától 21 óráig a nap sztárvendégei Király Linda és Király Viktor énekes testvérpár szórakoztatja a városnapi ünneplőket.

21 órakor Városnapi tűzijáték!

21:30 órától pedig egészen 01:30 óráig utcabálon mulathatnak, ahol DJ GREG szolgáltatja majd a talpalávalót.

Kozármisleny 2007 július 1-től használhatja a városi címet. Időközben nagyobbá nőtte ki magát Baranya több kisvárosánál, úgymint Villánynál, Sásdnál, Sellyénél, Pécsváradnál, Harkánynál és Bólynál is. Lakossága 1990-ben 2700 fő volt. A település folyamatos és dinamikus növekedése, fejlődése eredményeként a lakosságszám 2021-ben elérte a 7084 főt.

A város korfája a fiatalság képét mutatja. Kozármisleny az ország legfiatalabb lakosságú, legmagasabb iskolázottságú, és legkiemelkedőbb közbiztonsággal rendelkező városának tekinthető. Számtalan gazdasági társaság és egyéni vállalkozó dolgozik a városban. Igen kiterjedt és sikeres kulturális- és sportélettel rendelkezik a település. Ezt bizonyítja a városban számtalan helyi civil szervezet, és informális csoport folyamatos működése és létrejötte.