Környezetvédelem, természetvédelem, zöld, klíma- és éghajlatváltozás, egyre inkább az életünk részévé válnak ezek a szavak és kifejezések. Nem igazán tudunk ma már úgy híreket fogyasztani, a különböző közösségi média platformokat használni vagy akár csak utcára menni és élni a hétköznapi életünket, hogy ne jönnének velünk szembe ezek a dolgok. Félre ne értsék az olvasók, egyáltalán nem szeretném azt sugallani, hogy ezzel bárminemű problémám lenne, ez inkább csak egy sima ténymegállapítás. 2023 van és ma már ez a téma az életünk része, pont.

Biztosan sokan vannak olyanok a mi olvasóink között is, akiket, ha megkérdeznénk az utcán, fel tudnának sorolni egy helyi zöld/csomagolásmentes boltot, valamilyen zöld intézkedést a lakóhelyükön vagy egy olyan hazai, esetleg nemzetközi ismertséggel rendelkező embert, hírességet, akiről köztudott, hogy számára fontos a környezetvédelem ügye és emellett aktívan ki is áll. Nem ritka manapság már az sem, hogy néhányan a teljes hírnevüket ezen ügy melletti kiállásuknak köszönhetik.

Egy korábbi cikkünkben már összeszedtünk néhány olyan világhírű sztárt, akiknek szintén fontos a bolygónk védelme és ebben a témában rendszeresen fel is emelik a hangjukat. Ebben a felsorolásban helyet kapott Leonardo Di Caprio, a Harry Potter filmek sztárja, Emma Watson, valamint a szintén világhírű testépítő, színész és később kaliforniai kormányzóvá is megválasztott Arnold Schwarzenegger.

Nézzünk most néhány olyan emblematikus szereplőt, akik nem csupán kiállnak az ügy mellett, de egyenesen kimondható róluk az is, hogy lehetnének akár ők maguk a környezetvédelem arcai.

Greta Thunberg

A 20. életévét idén betöltött svéd aktivista azzal lett híres, hogy 2018-ban Stockholmban, a svéd parlament előtt kezdett sztrájkolni, hogy így hívja fel a politikusok, döntéshozók figyelmét a klímaváltozás elleni harc fontosságára és így helyezzen rájuk nyomást annak érdekében, hogy komolyabb lépéseket tegyenek a folyamatok megállítása érdekében.

Thunberg azóta számos nagy, világméretű rendezvényen tartott előadást, beszédet, 2019-ben pedig a Time magazin az év emberének választotta. Személye, fiatal kora ellenére, szinte egyé vált napjainkban az éghajlatváltozás elleni harccal.

Sir David Attenborough

Bár a nevek, amelyek ebben a felsorolásban szerepelnek, azt gondolom, hogy nagyon kevés ember számára ismeretlenek csupán, David Attenborough esetében ez még inkább igaz. A 97 éves angol természettudós egészen elképesztő életpályát járt be eddig. 1957 óta készít dokumentumfilmeket, neve pedig mára már nem csupán ezen alkotásokkal, de ezzel párhuzamosan a természetvédelem ügyével is összeforrott. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy 2022-ben az ENSZ Környezetvédelmi programja a Föld Bajnoka címmel tüntette ki.

Dr. Jane Goodall

A szintén világhírű – és szintén angol – antropológus talán arról a leghíresebb, hogy neki köszönhetően tudott meg az emberiség rengeteget a csimpánzokról. Ezen évtizedes tudományos kutatásai és munkái mellett pedig az ő nevét is bátran említhetjük akkor, ha a környezetvédelem, a zöld ügyek emblematikus arcait szedjük egy csokorba. Goodall nemrég Magyarországon járt, érkezését megelőzően pedig a 24.hu egy cikke rendkívül jól egy mondatba sűrítette személyének fontosságát amikor azt írták:

Történeteivel reményt ad, és cselekvésre sarkall, és nem győzi hangsúlyozni, hogy szerinte megmenthető a bolygónk.