Magyar javaslatra az ENSZ Közgyűlés 2012-ben szeptember 5-ét nevezte ki a jótékonyság világnapjává, Boldog Kalkuttai Teréz anya halálának évfordulóján. A nap célja, hogy a regionális szervezetek és civil mozgalmak együttes erővel hozzanak létre különféle oktatási és adománygyűjtési eseményeket a rászorulók támogatása céljából.

A világnap történetéből:

  • a Magyar Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, A világnapot civil és vallásügyi bizottsága kezdeményezte 2011-ben, majd a kormány felkérte a külügyi tárcát a szükséges diplomáciai lépésekre.
  • A munka nagy részét Magyarország New York-i főkonzulátusa végezte: ötven ország képviselőivel egyeztettek, hogy minél többen támogassák a világnap gondolatát.

Boldog Kalkuttai Teréz anya Nobel-békedíjas apáca, a Szeretet misszionáriusai rend alapítója Agnes Gonxha Bojaxhiu néven született 1910-ben, az akkor még a török birodalomhoz tartozó Szkopjéban, albán családban. 18 évesen lépett be a Loreto nővérek rendjébe, és felvette a Teréz nővér nevet. Az elesettek felkarolója Kalkuttában hunyt el 87 éves korában.

Fotó. wikimedia.org