Az LMP felszólítja a kormányt, hogy hagyjon fel akkumulátor-nagyhatalmi törekvéseivel.     

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány stratégiája gyorsítja az éghajlatváltozást.     

Azt szorgalmazta: az akkucégek támogatása helyett a kabinet inkább egy olyan új klímatörvényt terjesszen az Országgyűlés elé, amely a jelenleginél sokkal szigorúbb célokat fogalmaz meg.   

Felhívta a figyelmet a Meteorológiai Világszervezet szerdán publikált jelentésére, amely szerint az idei nyár és az idei augusztus volt a valaha mért legmelegebb. Az átlaghőmérséklet a múlt hónapban 1,5 Celsius-fokkal volt magasabb az ipari forradalom előtti átlagnál.     

Emlékeztetett: korábban a kutatók ezt az értéket határozták meg fordulópontként, amit meghaladva az időjárás az emberi civilizáció létét veszélyezteti. Hozzátette: az ENSZ főtitkára szerint is ezzel elkezdődött a klímaösszeomlás.    

Kijelentette: nem elegendő azt nézni, hogy az elektromobilitás csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, mert az akkumulátorgyártásnak sok más hatása van az éghajlatváltozásra. Jelentős a víz- és energia-, valamint a területigénye.    

Az Alföld pedig egyre aszályosabb, akár az élelmiszertermelésből is kieshet – jelentette ki.

Forrás: mti.hu