Európai Parlementbe jutása esetén az LMP kezdeményezné, hogy folytassanak érdemi vitát az e-mobilitásra való áttérés ütemezéséről – mondta Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke csütörtöki budapesti, online is követhető sajtótájékoztatóján.

    A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy noha sokak szerint az e-mobilitásra való áttérés megoldás az éghajlatváltozás megfékezésére, az e-mobilitásnak is van környezeti terhe.
    Az LMP tiltakozik az ellen, hogy a kormány akkumulátor nagyhatalmat csináljon Magyarországból, mert ez gyakorlatilag egyenlő lesz az akkumulátorgyarmattá válással – mondta.
    Az e-mobilitásnak nagyon fontos eleme az akkumulátorgyártás, ami azonban „veszélyes üzemág”, rendkívül víz- és energiazabáló és nagy a területigénye – hangoztatta.
    Ráadásul egyáltalán nincs tisztázva, hogy mi fog történni majd az elhasznált akkumulátorokkal – mondta a politikus, hozzátéve, már most rengeteg selejtes akkumulátor van, amit nem tudnak feldolgozni, és egyre több az illegális hulladéklerakó is.
    Schmuck Erzsébet kifogásolta, hogy az Európai Unió támogatja a magyar kormány akkumulátor-nagyhatalmi törekvéseit, forrásokat is biztosítva az akkumulátorgyártáshoz.
    Az LMP meggyőződése, hogy az Európai Uniónak nem a nagy multicégek, hanem az emberek érdekeit kell képviselni, és az olyan horderejű kérdésekben, mit az e-mobilitás, nem dönthet az emberek megkérdezése nélkül – tette hozzá az ellenzéki párt társelnöke.

Forrás: MTI