Átlagos mennyiségű és kiváló minőségű a jellegzetes kékszőlőfajták eddig betakarított termése a villányi borvidéken. Ahol jelenleg javában zajlik az október végéig tartó szüret. Közölte a mintegy 2350 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára az MTI-vel.

    Nagy Gergely arról számolt be, hogy a terület alig húsz százalékát adó fehérszőlőfajták szedése már szinte mindenhol befejeződött. A rozénak, sillernek való kékszőlőfürtök is lekerültek a tőkékről. Tart még a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó betakarítása. De már szedik a merlot fajtát is. Október közepéig, legkésőbb végéig a legnagyobb termőterületű cabernet sauvignon és a cabernet franc betakarítása is megtörténik.
    A szakember közölte: az idei nyáron többször voltak elhúzódó, csapadékos, párás időszakok a borvidéken, ezért a növényvédelemre komoly figyelmet kellett fordítaniuk a gazdáknak. Bár bizonyos ültetvényeken károkat okozott a peronoszpóra fertőzés, a nagy többség képes volt kivédeni azt.

A termés mennyisége várhatóan csak átlagos lesz


    Mint mondta, az eddig elvégzett elemzések szerint a termés mennyisége várhatóan csak átlagos lesz. A minőség viszont kiválónak ígérkezik, feltéve, hogy a további hetek időjárása is a sokéves átlagnak megfelelő vagy annál szárazabb lesz.
    Nagy Gergely kitért arra is, hogy a borvidéken mintegy 6000 hektárnyi terület telepíthető be szőlővel. És évről évre csak kis mértékben változik az aktuálisan művelt méret. A jelenleg 2350 hektárnyi szőlőültetvény legnagyobb részén – 390, illetve 341 hektáron – cabernet sauvignont és cabernet franc-t termelnek. 308 hektáron merlot-t, 303 hektáron kékfrankost, 294 hektáron pedig kékoportót.
    A szakember beszámolt arról, hogy ma már a betakarítás harmadát szüretelő kombájnokkal végzik. Az egyre nehezebben elérhető emberi munkaerő miatt, az ültetvények nagyobb részét teszik gépesítésre alkalmassá. A betakarítás mellett bizonyos munkákat – így a hajtások visszavágását és a szüret előtti levélritkítást – sok dűlőben szintén gépekkel végzik már el.

Folyamatosan negatív külső hatások  érik a borágazatot


    Nagy Gergely kitért arra is, hogy világszerte, nemcsak Magyarországon, folyamatosan negatív külső hatások  érik a borágazatot. A járványok, energiaválság, a fizetőképes kereslet változása, ami a hatékony, kreatív, rugalmas és nagyobb területen termelő borászatoknak a kilátásait javítja.
    Bár a villányi borok minőségiek, népszerűek és eladhatók, ugyanakkor a helyi borászatoknak is egyre komolyabb erőfeszítéseket kell tenniük,  egyre többen és egyre többet áldoznak marketingre, jelennek meg új értékesítési csatornákon és újabb termékekkel, és igyekeznek követni a fogyasztói szokások változását – mutatott rá a szakember.

Forrás: MTI