Egy arany- és egy bronzérmet szerzett a magyar csapat az Európai Junior Informatikai Diákolimpián (eJOI), amelyet a georgiai Kutaisziben rendeztek meg harminc ország versenyezőinek a részvételével szeptember 8. és 14. között – közölte a Neumann Társaság csütörtökön az MTI-vel.    

A tizenöt és fél év alattiaknak rendezett megmérettetésen Magyarországot négy diák képviselte, akik a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében, az ELTE Informatikai Karával (IK) szoros közreműködésben, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával készültek fel a versenyre.    

A nemzetközi megmérettetésen összesen 96 diák indult Európából és számos más Európán kívüli országból.     

A versenyen aranyérmet szerzett Görömbey Tamás, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja, és bronzéremmel tért haza Sánta Gergely, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója.     

A közlemény szerint a díjazottak mellett a középmezőnyben bizonyította tudását Juhász-Molnár Mirkó (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium), valamint Széles Zsombor (Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium).      

A magyar csapatot Horváth Győző, az ELTE IK tanszékvezetője vezette, helyettese pedig Nikházy László, az ELTE Informatika Doktori Iskola hallgatója volt.  

„A következő évek diákolimpikonjai próbálták ki magukat a juniorok számára megrendezett nemzetközi versenyen. Azon dolgozunk, hogy a fiatalok megkapják a továbblépéshez szükséges felkészítést is” – idézi a közlemény Erdősné Németh Ágnest, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnökét.

Forrás: mti.hu