Az egyik legjobb C vitamin forrás egész évben

A káposzta az egyik legelterjedtebb és leggyakrabban fogyasztott zöldségünk. több fajtája ismert, gondoljunk csak a lila káposztára. Számos főtt ételt készítünk belőle, káposztás tésztát, paradicsomos káposztát, de esszük nyersen is salátának. Azonban talán a legtöbb magyar ember kedvencei a savanyított káposztából készült ételek.

Honnan ered a savanyú káposzta és hogyan készítjük?

Úgy tudjuk, hogy a káposztát már az ókorban is ismerték, bár inkább a vad fajtáját. A káposzta ma már az egész világon ismert növény, mi magyarok, évente akár 20 kilogrammot is fogyasztunk belőle. Vannak olyan források melyek azt állítják, hogy a rómaiaktól, mások szerint a kínaiaktól ered a káposzta savanyítása.

Hagyományosan a káposztát vékonyra gyalulva, fahordóba és gumicsizmával letaposva készítik. Azonban ma már a legtöbb helyen nem így csinálják. Sajnos sok a gyors érlelt, esetleg citromsavas készítési mód.

Az interneten számos receptet találhatunk, melyeknek segítségével otthon is eltudjuk készíteni ezt a vitamindús csemegét. A külső levelek eltávolítás után legyaluljuk, majd sóval, egész borssal hordóba rétegezzük és jól lenyomkodjuk a rétegeket. A hordó aljára és a tetejére káposztaleveleket teszünk. Szobahőmérsékletű helyen tároljuk és 4-6 hét múlva általában már megerjed. A későbbiekben hűvös helyen kell tartani.

Korábban már írtunk a káposzta jótékony hatásáról itt. Fogyasszunk minél többet belőle.