Visszavonhatatlanul közeledik az ősz. Ha ősz, akkor itt a szeptemberi gímszarvas nász kezdete.
A baranyai erdőkben is megfigyelhetők a szarvasok élénk mozgása. A Mecsekerdő Zrt. a honlapján hívta fel az erdőjárók, erdőlátogatók figyelmét arra, hogy a vad nyugalmának biztosítása érdekében 2022. szeptember 1-től szeptember 30-ig minden nap 16:00 és másnap reggel 09:00 között esti és éjszakai részleges erdőlátogatási korlátozást rendel el. – amelyről a bahir.hu is beszámolt.

Természetesen a vadak a Mecsekben a közutakon is átkelnek, ahogy ezt a közösségi oldalra feltett videó is megörökítette Sikonda közelében.

A police.hu az alábbiakra hívja fel a járművezetők figyelmét:

  • a szarvasok, őzek megjelenésére nem csak a kora reggeli és késő esti éjszakai órákban illetve csak a vadveszélyt jelző helyeken kell számítani, hanem nappal is, erdők, mezőgazdasági területek melletti füves, bokros részeken,
  • a sofőrnek az út mindkét oldalára figyelnie kell vezetés közben
  • ha vad kerül az útra vészfékezzen, ne rántsa el a kormányt,
  • amennyiben már messziről látunk átszaladni egy őzet járművünk előtt, mindig készüljünk fel rá, hogy egy másik is követheti,
  • az őzelütések legtöbb esetben az állat sérülésével, elpusztulásával járnak, míg a gépkocsiban anyagi kár keletkezik,
  • a motorkerékpárosok védtelenebbek az autósokhoz képest, hiszen nem védi őket a gépkocsira jellemző passzív biztonsági megoldások, ezért is nagy szerepe van az általuk viselt bukósisaknak és a megfelelő védőruházatnak.

Amennyiben vadgázolás történik, értesíteni kell a rendőrséget -112- mivel közúti balesetnek minősül és a helyszínelés jegyzőkönyve képezheti alapját bármilyen további intézkedésnek. A vadelütésről a rendőrhatóság értesíti az illetékes vadásztársaságot annak érdekében, hogy a sérült vadat szakszerűen kezelni tudják, s fontos hogy az elütött, még élő állathoz semmiképp se nyúljanak, mert a megriadt állat akár sérülést is okozhat.

Fokozott óvatossággal, a szabályok betartásával közlekedjenek, hogy mindenki hazaérjen!