Korábbi főszerkesztőnk Vági Márton 2023 májusától Máltán él és dolgozik, azonban közösségi oldalán rendszeresen foglalkozik magyarországi közéleti témákkal, így időről-időre megosztjuk egy-egy írását, mint véleménycikket.

Az alábbiakban Vági Márton írását változtatás nélkül közlöm:

Mogyi termékeket tényleg nem lehet halászni Málta partjainál, azt egyenesen Magyarországról szállítják ide, cirka 1600 kilométerről. Ennek ellenére jelenlegi árfolyam mellett 1203 forintnyi euróval kerül kevesebbe kilója egy itteni szupermarketben, mint egy ottaniban.

Mielőtt elkezdenétek a magyarországi boltokat, kereskedőket, multikat szidni, jusson eszetekbe, hogy amíg itt Máltán 18 százalék az ÁFA, addig Magyarországon 27, erre jön rá a valamivel több, mint 4 százalékos kiskereskedelmi különadó, tehát a Mogyi kilónkénti árából 3,6 euró instant a magyar államhoz vándorol, Máltán az állam mindössze 1,5 eurót von el a termék itteni árából.

ÁFA és büntetőadó nélkül a Mogyi Földimogyoró Magyarországon 8,36 euróba kerülne, Máltán 7,33-ba, egy euró különbség. Azt pedig írjuk annak számlájára, hogy egy máltai kereskedőnek nem kell attól tartania, hogy az elmebeteg miniszterelnök reggel szarás közben gondol egyet, és délre kivetnek valamiféle extraadót, szemben a magyarországi kereskedővel, akinél ez láthatóan valós kockázat, amit szépen bele is épít az árba.

Ne a kereskedőkre haragudjatok, hanem a kormányra. Miattuk kerül Magyarországon 1200 forinttal többe egy magyar termék, mint Máltán.

u.i: Itt a Welbee’s-ben is van valamiféle hűségkártya, ami biztosít kedvezményeket, de ennek a működését bevallom nem tudom, nem ismerem. Emiatt a normál, clubcard nélküli árat hasonlítottam az itteni normál árhoz, lévén gondolom nincs mindenkinek clubcardja, egyébként megnéztem és például az Auchanban (ahol azt hiszem nincs clubcard) szintén 4600 forint körül mozog ennek a terméknek a kilója. https://online.auchan.hu/…/mogyi-porkolt-sozott… )

Forrás: Vági Márton