A hétvége folyamán összesen tizennyolc jelzés érkezett a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tevékenység irányítási ügyeletére. A vármegyei hivatásos tűzoltói hat tűzesetet számoltak fel, hat műszaki mentést hajtottak végre, míg a többi jelzés tévesnek minősült.

Szabadszentkirály településen egy családiház villanyóraszekrénye gyulladt ki. A helyszínre először kiérkezett Szabadszentkirály Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltói porral oltóval a tüzet eloltotta, majd a pécsi hivatásos egység hőkamerával ellenőrizte a szekrényt. Az áramszolgáltató a házat leválasztotta a hálózatról. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

Nagytótfalu külterületén gaz, avar és bokrok égtek, amit a siklósi hivatásos tűzoltók egy sugárral eloltottak. A tűz a környezetében kárt nem okozott.

Pécsen, a József Attila utcában, egy tízemeletes társasház kilencedik emeleti lakásából füst szivárgott ki. A pécsi hivatásos tűzoltók az érintett lakás ajtaját károkozás nélkül kinyitották, majd légzőkészülék és porral oltó segítségével az ingatlant átvizsgálták. A lakásban senki nem tartózkodott, viszont a tűzhelyen felejtett edényben található zsiradék füstölt. Az edényt a tűzoltók a mosogatóban lehűtötték vízzel, a lépcsőházat pedig kiszellőztették. A tűzeset során az érintett szinteken található lakásokból senkinek nem kellett elhagynia az otthonát.

Mohácson és Bakonyán is összehordott szemetet égettek családi ház udvarán, amit felszólításra a tulajdonos, illetve az egység eloltott.

Szigetváron, a Turbéki dűlőben egy személygépkocsi az útról lesodródva telefonoszlopnak rohant, ami emiatt az megdőlt. A járműben csak a sofőr utazott, aki ki tudott szállni. Őt a mentőszolgálat szakemberei megvizsgálták, ellátták, majd kórházba szállították. A szigetvári hivatásos egység átvizsgálta és áramtalanította az autót.

Szentlászló településen, a 67-es úton egy kisbusz vadkiugrás miatt az árokba hajtott. A járműben hárman utaztak. A szerencsétlenül járt utasokat a mentőszolgálat kórházba szállította. A szigetvári hivatásos tűzoltók a helyszín biztosítása mellett átvizsgálták és áramtalanították a járművet. A műszaki mentés ideje alatt teljes útzár volt az érintett szakaszon.

Kárász külterületén két személyautó frontálisan ütközött. Összesen öt fő volt érintett a balesetben, az egyik autó három utasa sérüléseket szenvedett, egyikük be is szorult, míg a másik autó két utasa sértetlenül ki tudott szállni. A komlói és pécsi hivatásos, valamint a szászvári önkéntes tűzoltók érkeztek a káresethez. Az egységek átvizsgálták a gépjárműveket, majd a beszorult utast nyomató henger és feszítő-vágó eszköz használatával kiszabadították. A mentőszolgálat szakemberei a sérülteket megvizsgálták és ellátták, majd kórházba szállították. A műszaki mentés ideje alatt teljes útzár volt az érintett szakaszon.

Kozármisleny külterületén, az 57-es úton egy személygépkocsi a közúton megcsúszott és az út melletti árokban fejtetőn állt meg. A jármű három utasa az autóból kiszállt, az esettel kapcsolatban nem sérültek, a mentőszolgálat szakemberei vizsgálták meg őket. Az egység sugár biztosítása mellett az autót a kerekeire visszaállította, majd áramtalanította. A beavatkozás ideje alatt fél pályás útzár volt a helyszínen, a forgalmat rendőrség irányította.

Forrás: baranya.katasztrofavedelem.hu

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok