2022. augusztus 18-án tűz ütött ki Pécs-Patacson, mely az erdőre is átterjedt. Ahogy arról tavaly mi is beszámoltunk a tűzön ugyan sikerült úrrá lenni, de sajnos öt hektár fiatal erdő is a lángok martalékává vált. A Mecsekerdő Zrt. most egy év távlatából nézte meg, miként újult meg a tűzkárral érintett terület.

A Mecsekerdő közleményében leírja, hogy „a Mecsekerdő erdészei már az emberi mulasztás következményeként keletkezett tűz oltásában is aktív szerepet vállaltak, majd megkezdték a terület rehabilitációját és az új erdőállomány felnevelését”. Erről egy látványos drónfelvételt tettek közzé, amelyen jól látható a pusztítás utáni újjáéledés:

A közlemény szerint az idei csapadékosabb tavaszi időjárás is az erdészek segítségére sietett, így egy évvel a katasztrófa után már szemmel látható az új erdő fejlődése. A videón jól látható, hogy a károsult terület 100%-át már újra facsemeték borítják.

Az erdészek a fák megújuló képességére alapozva, a természetes folyamatokat segítve és felgyorsítva végezték az újraerdősítési munkákat – írták. A lombos fák, cserjék különböző sarjakat képeznek, amelyek a növény egészségesen maradt részeiről kihajtanak. Ezt a folyamatot az erdészek különböző technikákkal (az életképes egyedek segítése, a csemeték tőre vágása, ritkítás) tudják segíteni.

Az erdészek által kiválasztott és segített fák egy új erdő alapját jelenthetik, amely a 5-6 év múlva lehet teljes. A Mecsekerdő folytatja a munkát, „így a természet ereje és a szakértő emberi gondoskodás eredményeként a most még üres foltok is újra fognak erdősülni”. 

Forrás: Szabad Pécs