Ma az ország szinte minden részén az ’56-os hősökről emlékeztek meg, ugyanakkor ez nagyon kevés helyek történt meg aktuálpolitikai elemek nélkül.

Orbán Viktor Veszprémben tartott beszédet szűk körben, amelyben ezúttal is sok az ’56-os nagyok mellett Brüsszel és az akkori Szovjetunió összevetése volt a téma.

Moszkva ugyanis tragédia volt, Brüsszel csak egy rosszul sikerült kortárs paródia. Ha Moszkva fütyült, úgy kellett táncolni, de ha Brüsszel fütyül is, mi nem táncolunk, ha nem akarunk. Az elvtársi kioktatás azonban változatlan, csak most kondicionalitási eljárásnak hívják. Nem a tankok gurulnak be keletről, hanem a dollárok gurulnak be nyugatról, ugyanazokhoz.” – mondta a miniszterelnök. Orbán kiemelte azt is, hogy ’56 nélkül nem valósulhatott volna meg a rendszerváltás és ők voltak azok, akik megvívták ’56 politikai harcát.

A fővárosban a legnagyobb eseményt az Oktogonnál tartott tüntetés volt, melyen több ezer ember vett részt. Az eseményen részt vett Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Budapesten ma nem az ellenzék, hanem a budapestiek vannak hatalmon – mondta Karácsony, aki szerint a budapesti köztársaság erős és megingathatatlan, ez ad reményt, hogy lesz még magyar köztársaság.

Úgy vélte, úgy tudjuk megőrizni az értékeinket, ha lebontjuk a falakat és hidakat építünk, ez a rendezvény is egy híd a civilek és az önkormányzatok között. Ez fontos, de még nem teljes, a köztársasági oldal pártjainak is csatlakozni kell hozzá, de ők azzal vannak elfoglalva, ki köztük a legnagyobb kicsi – kritizálta az ellenzéki pártokat a főpolgármester.

Szerinte a jövő évi önkormányzati és európai parlamenti választások egy napon rendezése egy csapda, amibe nem szabad belesétálni. Ezért bejelentette, vállalja, hogy heteken belül létrehozza az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi önkormányzati választásokra. Azzal, akivel lehet.

Borítókép és belső kép forrása: hvg.hu