Történelmet írt dr. Sashalmi Endre professzor: az orosz államiságról megjelent legutóbbi kötete (Russian Notions of Power and State in a European Perspective, 1462-1725: Assessing the Significance of Peter’s Reign) elnyerte a Marc Raeff-díjat. Ezzel ő az első magyar, sőt!, az első nem észak-amerikai vagy orosz kitüntetett. Az Academic Studies Press kiadónál megjelent könyvet október elején mutatták be Berlinben, és óriási iránta az érdeklődés: a megjelenését követő rövid időben is több írás hivatkozott rá és számos recenzió született róla – a már megjelent angol nyelvű ismertetéseken kívül az év végéig német, francia, orosz és kínai nyelven írt recenziókkal bővül a kör. Sashalmi professzor ezzel az eredménnyel nemcsak a magyar, de a közép-európai ruszisták tudományos tevékenységét is a világ érdeklődésének fókuszába helyezte.

Dr. Sashalmi Endre a PTE BTK Középkori és Koraújkori Történeti Tanszékének egyetemi tanára, egyben az idén márciusban a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen alakult Oroszország Története Kutatóműhely vezetője, mely kifejezetten az orosz államiság kérdéskörével foglalkozik.

Mi a különbség a most díjat nyert és a 2020-ban magyarul megjelent, hasonló című kötete között?
Ami magyarul megjelent, az egy pályázat keretében született, amely megszabta a 120 oldal terjedelmet. Az angol verzió ennek három és félszerese. Mást igényel, ha mondjuk, a magyar közönség számára ír az ember valamit, mintha a teljes világnak – ilyenkor egy egyszerű fordítás nem elégséges, másképp kell kontextusba helyezni, adott esetben vagy többet vagy kevesebbet kell magyarázni. Az angol nyelvű mű részletesebb, markánsabban jelenik meg az európai összehasonlítás is, amire a magyar verzióban csak utaltam, mert  2015-ben megjelent egy könyvem (Az emberi testtől az óraműig. Az állam metaforái és formaváltozásai a nyugati keresztény kultúrkörben 1300-1800), melyben részletesen bemutattam a nyugati keresztény kultúrkörben az államfogalom kialakulását, megjelenését, fejlődését, és az államfejlődés gyakorlatát. A díjnyertes kötetbe ezt a kérdéskört is beledolgoztam, illetve igyekeztem a legfrissebb szakirodalomra is reflektálni.

Mit kell tudni Marc Raeff-ről, akiről elnevezték a díjat?
1923-ban született Moszkvában, és a szülei révén Németországba került, Berlinben, aztán Párizsban tanult. 1941-ben emigrált az USA-ba, és ott a Harvardon szerzett PhD fokozatot, 1961 és ’88 között a New York-i Columbia Egyetem tanára, 1973-tól pedig ugyanott az orosz történelem professzora volt. Rengeteget publikált különböző nyelveken, alapvető monográfiák, antológiák, cikkek fűződnek a nevéhez. A hetvenes évektől Marc Raeff az amerikai és a nemzetközi ruszisztika egyik meghatározó alakjának számított. Kutatásainak fő csapásiránya a 17. század közepétől a 19. század első évtizedeiig terjedt. 2008-as halála után alapították ezt a díjat, mely részben vagy egészben ezzel a korszakkal foglalkozó tudományos publikációkat díjaz.

Az univpecs.com teljes írását IDE kattintva olvashatja el.