A magyar kormány 2022-ben a GDP 16 százalékát költötte szociális védelemre, kevesebbet, mint tavalyelőtt, ráadásul ennél csupán 4 ország költ kevesebbet a szociális szférára az Európai Unióban – írja cikkében a G7. A lap az Eurostat adatai alapján vette észre a szociális kiadások csökkentését.

Az, hogy az unióban nagyon hátul vagyunk, nem újdonság, 2021-ben is arányaiban szinte a legkevesebbet költötte szociális védelemre a magyar kormány. Eközben a tagállamok többsége pont erre költötte arányosan a legtöbbet.

Az előzetes 2022-es adatokban látszik, hogy mindenhol csökkent a szociális kiadás de még így is hátul kullog az ország. GDP-arányosan csak Írország költött kevesebbet – az utolsó előtti helyen Litvániával, Észtországgal és Máltával osztozunk – 16 százalékkal. Arányosan Franciaország, Ausztria, Olaszország, Finnország és Németország költ erre a szektorra a legtöbbet, körülbelül a nemzeti össztermék 30 százalékát.

Ezen belül az egészségügyre még kevesebbet költünk. 2022-ben a magyar kormány a GDP 4,7 százalékát költötte egészségügyre és betegellátásra, ennél csak Bulgáriában, Írországban alacsonyabb az arány, Litvániában azonos mértékű.

Forrás: 24.hu