Az Országgyűlés 2015. november 3-án a határon túli magyarság iránt viselt, az alaptörvényben rögzített felelősségnek megfelelve november 15-ét, Bethlen Gábor (1580-1629) erdélyi fejedelem születésének és halálának napját a magyar szórvány napjává nyilvánította.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja elkötelezett amellett, hogy ráirányítsa a figyelmet a szórványban élő magyarság nehézségeire – írja közleményében a párt. A szórványban élők gyakran hátrányos nyelvi és oktatási lehetőségek jutnak, és a mindenkori magyar kormány kötelessége, hogy a diplomáciai eszközökkel a szórvány magyarság számára a lehető legkedvezőbb körülményeket biztosítsa.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja minden olyan kezdeményezést támogatni fog, ami a szórványmagyarság javát szolgálja, legyen az állami, civil vagy egyházi segítségnyújtás. A párt kifejezi határozott szándékát, hogy védelmezze a szórványmagyarság nyelvhasználati jogait, és mindent megtesz a kultúra és az önazonosság megőrzése érdekében.

Az LMP arra ösztönöz mindenkit, hogy a Magyar Szórvány Napján ne csak emlékezzünk, hanem tegyünk is a szórványmagyarság érdekében. Az együttműködés és a pozitív változások iránti elkötelezettség kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szórványban élő magyarok is méltó módon megőrizhessék identitásukat és kultúrájukat – zárul a közlemény.