Magát buktatta le a pécsi FIDESZ: a korábban saját mondanivalójának közlésével is erősen megküzdő fiatal KDNP-s politikus nevében írt Keresztes Lórántnak agresszív stílusú, gyalázkodó levelet Barkóczi Csaba pécsi fideszes önkormányzati képviselő. A KDNP-s Matheovits László egy „nyílt levélnek” szánt (közösségi oldalán is közétett) üzenet küldött szerdán word dokumentumban Keresztesnek. A bökkenő az volt, hogy véltlenül benne felejtették a valódi szerző (azaz Barkóczi) nevét.

A történet előzménye, hogy szeptember 29-én Matheovits László az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség pécsi csoportjának vezetője Keresztes László Lóránt, az LMP pécsi országgyűlési képviselőjének irodája elé hirdetett sajtótájékoztatót, hogy „felkérdezze” a politikust.

Az eset azért lett kifejezetten emlékezetes, mert Keresztes meglepte a KDNP politikusát azzal, hogy kiment az irodája elé, a sajtótájékoztató helyszínére, és készségesen felajánlotta, hogy ott helyben válaszol minden kérdésre. A pécsi politikus közösségi oldalain egy videót is közzétett az esetről, amelyen jól látható, hogy az ifjú kereszténydemokrata Matheovits nem igazán tud mit kezdeni a helyzettel, zavarában először a helyszínen lévő Hír Tv-s stábbal egyeztetett, majd némi időhúzás után azért csak belekezdett a mondandójába, ami igen döcögősre sikerült.

Ezt követően Keresztes vette magához a szót, részletesen válaszolt a felvetésekre, amit a KDNP-s ott a helyszínen meg is köszönt. Az eseményen ugyanakkor Keresztes is feltett kérdéseket, melyekre Matheovits nem tudott (vagy nem akart) helyben válaszolni, későbbre ígérte a reakciót. A „válasz” kereken két hónap elteltével (szerdán) érkezett, emailen, egy word dokumentumban. Az egyoldalas, sértésektől és minősítésekről hemzsegő levélben ugyanakkor Matheovits benne felejtette a valódi szerző, azaz a fideszes Barkóczi Csaba nevét. Így Keresztes Barkóczinak, sőt a teljes pécsi Fidesznek címezte a válaszát.

Az esetről Keresztes írt Facebook-oldalán:

„Ennyire futja? Nem kellemetlen már ez, hogy ilyen szánalmas és hazug propagandaeszközökkel próbálnak lejáratni? Nem lenne itt az ideje, hogy végre Pécs, és a pécsiek érdekében politizáljanak?” – tette fel a kérdést Keresztes.

A zöld párt képviselője ezt követően röviden reagált a „Barkóczi-féle hazug levélre” és felkérdezte a város kormánypárti politikusait arra vonatkozóan, hogy miért ők „komcsiznak”, amikor:

  • hivatalosan is egy csapatban dolgoznak egy korábbi MSZMP taggal
  • a Fidesz teszi lehetetlenné az ügynökakták feloldását
  • a kommunisták egykori lelkes besúgója továbbra is a kormánypártok által támogatott polgármester lehet

Keresztes továbbá megemlítette azt is, hogy az a Fidesz-KDNP beszél környezetvédelemről, akik „ATOMTEMETŐT akarnak Pécs mellé építeni” és úgy beszélnek elvekről, hogy korábban „migránsgettót akartak csinálni Pécs mellett, Martonfán”.

Reakcióját két rövid, a város kormánypárti politikusainak címzett üzenettel zárta:

„Aki nem tiszteli városunk hagyományait, történelmét, kultúráját, az NEM méltó arra, hogy a pécsieket képviselje.

A felmenőinkre legyünk büszkék: de ne rájuk hivatkozva akarjuk magunkat hitelesíteni, hanem éljünk úgy, cselekedjünk úgy, hogy méltóak legyünk az emlékükhöz.”