89 éves korában elhunyt Módos János (Janipapa), a szigetvári birkózás legendás alakja , jelentette be a szomorú hírt közösségi oldalán Módos Csaba.

Módos János munkásságát a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) tavaly év végén Életmű-díjjal ismerte el a szigetvári birkózó munkáját.

Módos János válogatott birkózó volt, négyszer szerzett ezüstérmet az országos bajnokságon, ami megsüvegelendő teljesítmény azt nézve, hogy az olimpiai bajnok, háromszoros ezüstérmes Polyák Imre sikerkorszakában érte el. Szigetvár első olimpiai szereplője lehetett volna, de az 1960-as római játékokról kéztörés miatt lemaradt. Ráadásul nem is birkózás közben történt az eset, hanem dupla szaltó után rosszul ért talajt. Az unokájával, Péterrel hasonlóan kibabrált a sors, a 2008-as pekingi játékok előtt vérmérgezést kapott, és nem utazhatott el Kínába. Négy évvel később, Londonban már ott lehetett a játékokon, amelyen bronzérem került a nyakába. – idézte fel az év elején a Magyar Birkózók Szövetsége.

Módos János 1964-től egészen a haláláig szívvel-lélekkel dolgozott a szigetvári birkózásért, összesen 22 világversenyen szerzett érmet, továbbá mintegy 100 országos bajnoki cím köthető az edzői munkásságának érdemeihez.

Módos János munkásságát a Magyar Ezüst Érdemkereszttel, és Mester-M díjjal ismerték el, és tavaly év végén még az Életmű-díjat is átvehette a Magyar Birkózók Szövetségtől.

Módos Jánosról nevezik el az épülő szigetvári birkózócsarnokot is.