Korábbi főszerkesztőnk Vági Márton 2023 májusától Máltán él és dolgozik, azonban közösségi oldalán rendszeresen foglalkozik magyarországi közéleti témákkal, így időről-időre megosztjuk egy-egy írását, mint véleménycikket.

Az alábbiakban Vági Márton írását változtatás nélkül közlöm:

A Fidesz-csicska Indexen jelent meg egy cikk, ami a Huxitról szól. Teljesen nyilvánvaló, hogy Rogán Antal engedélye nélkül ilyen írás nem mehetne ki az Indexre, így az is teljesen nyilvánvaló hogy ez egy puha közvéleménykutatás már a Fidesz részéről, hogy a magyarok mit is gondolnak az EU-ból való kilépésre.

A cikk szerint a Fideszen belül már ideje téma a Huxit és amennyiben nem érkeznek meg az EU-s források – tehát nem lesz mit ellopnia Orbán Viktornak – úgy akár már jövőre népszavazás jöhet az ország EU-s tagságáról, brit módra.

Az elmúlt években több dolog is teljesen egyértelműen kiderült. Egyfelől Orbán Viktor gyűlöli az EU-t, Brüsszelt, a Nyugatot, látványosan rosszul is érzi ott magát ami nem csoda, lassan a portás sem szól hozzá. Ezzel szemben imádja a Keletet, irigyli az ottani despota vezetők korlátlan teljhatalmát, azt a teljhatalmat amitől – egyelőre – az EU választja el.

Másfelől az elmúlt másfél évben az is kiderült, hogy a magyarokat a legkevésbé sem zavarja a csóróság, mert pedig EU-s pénzek nélkül borzalmas csóróság van, de ezt a magyarok többsége elfogadta, a nemváltó óvodások és a kilátástalan szegénység közül az utóbbit választották – holott az elsőt nem is kínálta nekik senki. Orbán hatalmát a legkevésbé sem rengette meg, hogy az elmaradót EU-s pénzek hiányában az amúgy is gyengén muzsikáló magyar gazdaság tovább romlott, rekordmagas infláció ide vagy oda, csökkenő reálbérek és nyugdíjak, eladósodás, elszegényedés, leszakadás: teljesen mindegy, Orbán Viktor hatalma erősebb mint valaha.

Az ország EU-ból való kiléptetése szerintem már évekkel ezelőtt elkezdődött, Rogán Antal minisztériumában szándékosan csináltak Brüsszelből ellenségképet, lassan de biztosna tréningozzák a magyarokat arra, hogy Brüsszel rossz, az EU rossz, nekünk onnan ki kell lépnünk. Ezt a célt szolgálta az összes plakátkampány, ezt a célt szolgálja minden EU-ellenes retorika, és minden seggnyaló kis propagandista is akik terjesztik az Uniót ekéző fakenewst.

Orbán 2022-ig azonban azt hitte, hogy a hatalma függ a EU-s pénzektől, azt hitte hogy ha a sok ezer milliárd forintból amit az Európai Uniótól kap Magyarország ha nem csorgat valamennyit a jobbágyainak akkor azok meg fogják őt buktatni. 2022 óta azonban kiderült, hogy erről szó sincs, ha a jobbágy nem kap enni akkor is szeretni fogja a gazdát.

Mostanra egyértelmű lett, hogy Orbán Viktornak semmi szüksége sincs az Európai Unióra: pénz úgyse jön onnan, de akármennyire is elszegényednek a magyarok, a többség Orbán Viktort bizony imádni fogja, miközben az EU jelenleg az egyetlen és az utolsó gátja annak, hogy Orbán Viktor Putyinéhoz, Lukasenkohoz vagy a Türkménbasihoz hasonló korlátlan uralomra tegyen szert.

Pár napja azt jósoltam, hogy az évtized végére Magyarország már nem lesz az Európai Unió tagja, de könnyen lehet hogy túl optimista voltam ezzel a jóslattal. Továbbra is egyetlen tanácsom van feléd: menekülj, amíg nem késő. Ha már nem leszünk tagjai az Európai Uniónak akkor már késő lesz. Akkor már nem lesz hova.

Forrás: Vági Márton