Az összeget egyenlő arányban osztották el az összefogás hat pártja között.

Az Állami Számvevőszék kellemetlen ajándékot küldött tegnap, vagyis december 5-én délután a legutóbbi országgyűlési választáson együtt induló hat ellenzéki pártnak. Az ÁSZ ekkor postázta a 2022-es országgyűlési választások külföldi támogatásainak ügyében indított vizsgálatának előzetes jelentését.

Az előzetes jelentés szerint az első körben megvizsgált 260 milliós támogatásrészt illegálisnak találták, ezért annak teljes összegét büntetésként határozzák meg. Az összeget egyenlő arányban osztották el az összefogás hat pártja között. Ez pártonként közel 43,5 milliós büntetést jelent, de azt tudni kell, hogy az ÁSZ és a Kincstár ilyen esetekben a büntetéssel megegyező összeget visszatart az adott pártnak járó állami támogatásból is, tehát a büntetés több mint 90 millió forint. – írta meg a 444.hu

Júniusban már írtunk arról, hogy az ÁSZ egy jelentéstervezetet küldött el még a nyáron a hat, parlamentbe jutott ellenzéki pártnak. Ebben az szerepel, hogy a számvevőszék vizsgálata szerint megvalósult a tiltott pártfinanszírozás a 2022-es országgyűlési választási kampány során. Amennyiben Márki-Zay Péter mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom fizette az ellenzéki kampány egyes részleteit, noha ez nem volt a választáson induló szervezetek közt. Az ÁSZ szerint mintegy 1,7 milliárd forintra tehető az az összeg, amit külföldi forrásból finanszíroztak az MMM-en keresztül. A büntetés ennek a duplája lesz a törvények szerint, azaz közel 3,4 milliárd forint.

Az LMP jogászai már vizsgálják az ÁSZ anyagát. Ezt első olvasás alapján igazságtalannak tartják. Főként a miatt, hogy a büntetés egyenlően oszlana meg a hat ellenzéki párt között. A kampányra kapott állami támogatásukat sem egyenlően osztották el, hanem a pártok közötti megállapodás alapján a listás helyeik arányában. Ezt Ungár Péter mondta a 444-nek. „Ha a végén tényleg elesnének pártonként félmilliárdos összegtől, az Ungár szerint mindegyik ellenzéki párt működőképességét veszélyeztetné.”

forrás: 444.hu