Korábbi főszerkesztőnk Vági Márton 2023 májusától Máltán él és dolgozik, azonban közösségi oldalán rendszeresen foglalkozik magyarországi közéleti témákkal, így időről-időre megosztjuk egy-egy írását, mint véleménycikket.

Az alábbiakban Vági Márton írását változtatás nélkül közlöm:

Müller Cecília szerint érdemes megfontolni szankciókat, hogy többen vegyenek részt egészségügyi szűréseken.

Ezzel amúgy egyetértenék. Rengeteg betegség megelőzhető lenne egyfelől életmódváltással, másfelől a súlyos következmények azzal, ha időben felfedezzük azokat, például szűrővizsgálatokon. Általában mire az emberek eljutnak az orvoshoz már késő, vagy legalábbis jóval nehezebb és jóval költségesebb a gyógyítási folyamat.

Ehhez viszont olyan egészségügyre lenne szükség, ami elbírja ha hirtelen millió kezdenek el évről-évre különböző szűrővizsgálatokra járni, ilyen egészségügyi rendszer Magyarországon nyilvánvalóan nincs. De egyébként ennek kellene a célnak lennie, mert inkább fizessen ki a társadalom Gibsz Jakabnak egy szűrővizsgálatot X forintért, mint az előrehaladott betegség gyógyítását 100X forintért.

Természetesen egy ideális rendszerben ez úgy nézne ki, hogy aki nem megy el az éves/ötéves/tízéves szűrővizsgálatra, annak ugrott a TB, onnantól kezdve oldja meg maga ahogy akarja. Ja, hogy a kemoterápia 40 millió forint? Pech, ment volna el a szűrővizsgálatra.

Tehát most ott tartunk, hogy van egy egész jó elképzelés a kormányzat részéről, csak hát ami erősen kérdéses az a megvalósítás. Nyilván az úgy nem járja, hogy kötelező a szűrővizsgálat, de nyolc év múlva kapsz időpontot, és amúgy is aznap ott ülsz a váróteremben 9,5 órát.

Forrás: Vági Márton