Egy európai uniós szabály miatt januártól jövedékiadó-emelés lesz a hazai benzinre és a gázolajra, ezzel az a cél, hogy megússzuk a már évek óta levegőben lógó kötelezettségszegési eljárást. A nyáron bejelentett adóemeléssel azonban a kormány kicsit túlbiztosította magát és az adómérték egészen 420 forintos euró árfolyamig elegendő, így korábban voltak olyan feltételezések, hogy végül alacsonyabb díjszabást vezetnek be – de nem így lett. – írja mai cikkében a portfolio.hu

Az illetékes hatóságok mostanra már döntöttek a januártól érvénybe lépő változásról, amit a NAV oldalán láthatóak, és a legfrissebb jövedékiadó-módosításokkal, ami alapján most már biztosra mondható, hogy:

2024. január elsejétől a benzin esetében 152,55 (ha a Brent 50 dollárnál olcsóbb, akkor 157,55) a gázolajnál pedig 142,9 (ha a Brent 50 dollárnál olcsóbb, akkor 152,9) forint lesz literenként az adó mértéke.

A jövő év elejétől életbe lépő jövedéki adó megemelésével a literenkénti üzemanyagár jóval a régiós átlag fölé fog ezzel a változással ugrani.

A jövedékiadó- emeléssel, és az áfával közösen számolva, így a hazai benzinkutakon átlagosan 41.3 forint emelésre kell felkészülniük az autósoknak. – írja a portfolio.hu

További részleteket az árakról a portfolio.hu oldalról tudhat meg.