A lebontott pécsi Fema áruház többségi tulajdonosa kártérítést kell, hogy fizessen az épületben egykor kisboltokat birtokló vállalkozóknak. A Pécsi Járásbíróságon folyó kártérítési per kapcsán a baranyai megyeszékhely egyik ikonikus épületére is emlékezünk. – írta meg a Szabad Pécs az egykori ikonikus pécsi épület legújabb kálváriájának eredményét.

A pécsi kertvárosba megálmodott Fema bevásárlóközpont nagy várakozás után, óriási érdeklődés mellett, 1991 májusában nyílt meg a vásárlók előtt. Pécs déli határában létrejött, német érdekeltségű, német tulajdonban lévő, 6800 négyzetméteres áruház annyira népszerűvé vált, hogy nem csak több megyéből, de a délvidéki háború idején, a határokon túlról is idevonzotta a vásárlókat. A 90-es évek elején a pécsi Fema volt Magyarország első autós bevásárlóközpontja volt.

A Fema épületének terveit a magyar organikus építészet egyik meghatározó alakja, aki a földi világból 2020-ban távozott, Ybl-díjas Kistelegdi István készítette el.

A Fema autós bevásárlóközpont egykori sikeréhez az is hozzájárult, hogy az itt megjelenő árukínálat a rendszerváltás idején még egészen forradalminak, színesnek és rendkívül igényesnek számított.

A rendkívüli mértékű népszerűségnek és fejlődésnek a 2011 vége hozta meg a lefelé zuhanást, mikor is bezárt a szupermarket. A bevásárlóközpontban viszont a kisboltok többsége továbbra is kitartott, és üzemelt.

A Fema igazi végzetét viszont a bevásárlóközpontban, 2013 júliusában, mindeddig még tisztázatlan okokból keletkezett pusztító tűz okozta. Az épület jelentős részét ugyan megmentették a tűzoltók, de a többségi tulajdonos, a német Gadeke és Inholte cég ekkor már egyszerűen nem kívánta felújítani a pécsi Femát.

2016. év végén, az egykori Fema bevásárlóközpontban üzlettel rendelkező kilenc tulajdonos fogott össze, mert nem tudtak belenyugodni a komoly vagyonvesztésbe. Kártérítési pert indítottak a német többségi tulajdonos ellen, mert a hamburgi cég nem a ház felújítását és annak állagmegőrzését tűzte ki célul, hanem a lebontását.

„Legfeljebb néhány millióra számítok a per végén, ami a veszteségeimhez képest csekély pénz. De nem is annyira a pénzért pereltem, hanem az igazságért, mert bántotta a jogérzetemet az, amit a német tulajdonos csinált. Úgy vélem, lekezelt minket, szóba se állt velünk, nem keresett velünk megegyezést, és az eljárást is a végtelenségig elhúzta.” – nyilatkozta a Szabad Pécs újságírójának az egykori tulajdonos.

A Fema bevásárlóközpontról, és a perről további részleteket olvashat a Szabad Pécs írásában, amit teljes egészében IDE kattintva olvashat.

Fotó: mandadb.hu