Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselőtől már megszoktuk, hogy valami igazán szánalmas, és egyben megdöbbentő, sőt egyenesen dühítő dolgot vesz észre kicsiny hazájában. Ma reggeli közösségi oldalára közzétett posztjában a képviselő írása szerint a rendőrségi elavult alkalmazás azért gond, mert így a szoftverek jóval sebezhetőbbé válnak a biztonsági fenyegetésekkel és a vírusokkal szemben.

Hadházy Ákos írásában megemlíti azt is, hogy FBI korábban kiderítette, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság is érintett volt annak a gigantikus csalássorozatban, ahol a Microsoft-programokat az állam dupla pénzen vette közvetítőkön keresztül.

„Szánalmas: a rendőrségi megfigyelő furgon monitorain az ősrégi Windows 7 alap kinézete látható. Szinte biztos, hogy nem egy Win10-re vagy Win11-re tettek rá egy megtévesztő, öregítő megjelenést, „skint”. Mit irányítanak erről az ősöreg operációs rendszerről a rend éber őrei, a magyar űrprogramot?? A képeket 2023 októberében készítette egy kollégám. A Windows 7 támogatásának utolsó napja 2020. január 14. volt. Miért tragikomikus, de inkább tragikus ez? Azért, mert így a termékhez nem érhető el a PC védelmét segítő Windows Update által biztosított műszaki segítség és szoftverfrissítések. Így kritikus biztonsági frissítéseket sem kap már a régi rendszer. A magyar rendőrség által használt eszköz így jóval sebezhetőbbé válik a biztonsági fenyegetésekkel és a vírusokkal szemben. Felmerül a kérdés, hogy a horribilis áron szokásosan túlvásárolt Windows licencek, frissítések vajon hol futnak? Az elavult frissítés nélküli verziók sebezhetősége miatt melyik túlfizetett szakértő vállalja a felelősséget? Az amerikai szövetségi nyomozó iroda (FBI) már 2020-ban figyelmeztetést adott ki a magánszektor cégeinek és úgy általánosságban mindenkinek arról, hogy a Windows 7-et futtató gépek ideális célpontjai lehetneka kiberbűnözők számára.

„Ahogy az idő telik, a Windows 7 úgy válik egyre sebezhetőbbé a biztonsági frissítések hiányában és az új sérülékenységek felfedezésével” – írta az iroda.

Elég groteszk, hogy a magyar rendőrség az elavult, sebezhető gép és szoftverek mellé erősíti a Kiberbűnözésre szakosodott nyomozócsoportot… Bizonyára majd jó áron fogja valaki frissíteni ezeket a rendszereket is, egyszer. Csak közbeszerzés kérdése. Igaz a beszerzéséről nem frissülnek maguktól a rendszerek.A szánalmas rendőrségi színvonalról szóló kép vicce viszont úgy csattan igazán ha emlékezünk róla: az FBI korábban azt is kiderítette, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság is részese volt annak a gigantikus csalás sorozatnak, ahol a Microsoft programokat az állam dupla pénzen vette közvetítőkön keresztül. Az FBI nyílvános jelentése szerint a lopott pénz a legmagasabb szintű kormányzati szereplőkhöz jutott. Az ügy miatt Magyarország milliárdokat veszít, mivel a dupla pénzen vett licenszeket EU támogatásból fizettük és az OLAF már régen lezárta az FBI adatok alapján a vizsgálatot. Magyarországon is zajlik „nyomozás”, ami nem tart sehol. De mégis miért tartana, ha az a korrupt rendőrség folytatja, akik szintén vettek a méregdrága licenszekből. Pedig ha redes áron vették volna, akkor a tüntetőket is rendes programokkal figyelhetnék meg, ugye…” – írja Hadházy Ákos ma reggeli Facebook bejegyzésében.