Ahogyan a tegnapi cikkemben megírtam, a mai mérkőzések döntően befolyásolták a magyar női kézilabda válogatott olimpiai kvalifikációs esélyeit. Ugyanis volt olyan forgatókönyv, ami szerint a holnapi meccstől függetlenül már van egy selejtezős pozíciónk, de olyan is, ami a biztos olimpiai búcsút jelenti. És ezekből a végletes forgatókönyvekből végül egyik sem valósult meg.

A legoptimálisabb eredmény számunkra az lett volna, hogyha a brazilok megverik a cseheket, a spanyolok meg pontot szereznek a hollandok ellen, mert akkor a spanyol kijutással biztossá vált volna, hogy az Európa bajnoki 11. helyünk kvalifikációt ér. A legrosszabb forgatókönyv pedig az lett volna, ha a spanyolok és a csehek is pontot szereznek, mert akkor mindketten olimpiai selejtezős kvalifikációt szereznek mind előttünk a világbajnokságon, mind előttünk, mind a horvátok előtt.

A délutáni mérkőzésen a brazilok azt hozták, ami nekünk kellett: 3 góllal megverték a cseheket, 30-27-re, ezzel eldőlt, hogy az utolsó mérkőzésünk előtt még biztosan lesz esélyünk a kvótára. A spanyolok azonban nem tették meg nekünk ugyanezt a szívességet: 30-22-es sima vereséget szenvedtek.

Ezzel a 4. csoportban Csehország, Brazília és Spanyolország is 6-6 ponttal végzett a 2-4. helyen Hollandia mögött. A minitabella miatt a csehek kerültek be a legjobb 8 közé. A csoport 3. helyére Brazília került, akiknek a gólkülönbsége most már +22. A negyedik helyen Spanyolország végzett, akik viszont az EB-n elért 9. helyük miatt – Szlovéniával karöltve – olimpiai selejtezős pozícióba kerültek. Ez azt is jelenti, hogy már horvátok EB 11. helye sem ér selejtezőt.

Innentől tehát tiszta a helyzet: ha hétfőn legyőzzük a horvátokat, akkor a legrosszabb esetben is Brazília mögött a 10. helyen végzünk, ami a dél-amerikai csapat már biztos részvétele miatt olimpiai selejtezőt ér. Vereség esetén viszont búcsút mondhatunk az olimpiai álmainknak.

És ami igazán izgalmas, hogy a horvátok szemszögéből pontosan ugyanez a helyzet…