A tegnapi svédek elleni vereséggel eldőlt, hogy a legjobb 8 közé már nem kerül be a magyar női kézilabda válogatott. Az olimpiai selejtező lehetősége azonban még nem úszott el teljesen, viszont nagyon kacifántos az út, ami oda vezet. A következőkben megpróbálom felvázolni, hogy milyen esélyeink vannak, és, hogy minek kell történnie, hogy az egyik selejtezős hely a miénk lehessen.

Kik játszhatnak olimpiai selejtezőt?

Az alábbi csapatok játszhatnak olimpiai selejtezőt:

  • A világbajnokság 2-7. helyezett csapatai.
  • Az Európa-bajnokság 2 legjobb nem győztes csapata, akik nem szereztek kvótát a világbajnokságról.
  • 4 Európán kívüli csapat.

Utóbbival nem kell foglalkozni, az nem lehet a miénk. A 2-7. hely papíron nem elérhető, valójában azonban igen. Ugyanis ha ezeken a helyeken olyan csapatok vannak, akik már kvalifikáltak az olimpiára, akkor lejjebb csúszik. És jelenleg 3 olyan csapat is van, akinél ez releváns:

  • Franciaország (rendező)
  • Norvégia (Európa-bajnok)
  • Brazília (Dél-Amerika)

Tehát ha ebből a 3 csapatból valaki benne van a legjobb 7-ben, akkor hátrébb tolódik a selejtezős hely. Jelenleg ebből kettő biztos, ugyanis mind a norvégok, mind a franciák helye fix a legjobb 8-ban. Tehát innentől a vb 9. helyezett csapata még olimpiai selejtezős, és a 10. is, ha a brazilok előttünk vannak (erre is lehet esély). Mivel a 9-12. helyért nincs rájátszás, ezért a 9. hely a legjobb csoport harmadiké lesz.

Ezenkívül minimális esélyünk még arra is van, hogy az EB 11. hely is elég legyen a selejtezős kvótához. Ehhez az kell, hogy a mostani kvótát és a selejtezős helyeket (ez összesen 9 pozíció) olyan csapatok szerezzék meg, akik előttünk végeztek a tabellán. Az előttünk lévő 10 csapatból Szlovénia már valószínűleg nem szerez helyet, de a maradék 9 csapat közül Norvégia, Dánia, Svédország, Németország, Franciaország és Hollandia már tuti, hogy szerez ilyen pozíciót és az is biztos, hogy Montenegró és Horvátország közül legalább az egyik szintén megszerzi. Tehát akkor a miénk az Európa-bajnokságról a selejtezős hely, ha az utolsó két selejtezős helyet a Vb-ről Spanyolország és a Horvátország/Montenegró kettős másik csapata szerzi meg. Ez még szintén nem reménytelen, de a csehek erősen bekavarhatnak ebbe.

Mi történik, ha megverjük a horvátokat?

Amennyiben győzünk a horvátok ellen, fixen csoportharmadikok vagyunk 6 ponttal és minimum +20-as gólkülönbséggel. Viszont ebben az esetben az EB-ről már nem juthatunk ki, mert Horvátország ott előttünk végzett. Tehát a 9. (vagy a tízediket, ha Brazília előttünk van) helyet kéne megcélozni.

Ami gyakorlatilag biztos, hogy 2 csoport harmadikánál jobbak vagyunk, mert a 2. és a 3. csoportból Szlovénia, Románia és Lengyelország lehet a 3., szintén 6-6 ponttal. De jelenleg Szlovénia gólkülönbsége mínusz hét, Romániáé mínusz 5, Lengyelországé mínusz 16. Szóval ahhoz, hogy a legjobban álló Románia a közelünkbe érjen, egy minimum 25 gólos győzelmet kellene szereznie, amit teljesen irreálisnak tartok. Tehát 2 csoportból nincs esély, hogy bárki előttünk végezzen.

Ami sokkal izgalmasabb az a negyedik csoport. Ott ugyanis jelenleg Hollandia vezet 8 ponttal és hatalmas gólkülönbséggel. Második helyen a spanyolok állnak 6 ponttal és +13-as gólkülönbséggel, míg harmadikok a csehek szintén 6 ponttal és +11-es gólkülönbséggel. Negyedik helyen Brazília 4 ponttal áll és +19-es különbséggel. Az utolsó körben a spanyolok a hollandokkal, míg a csehek Brazíliával játszanak.

Igazából itt elég sok jó forgatókönyv lenne nekünk: amennyiben a brazilok nyernének a csehek ellen, az nekünk nagyon jó lenne, mert akkor teljesen mindegy a másik meccs: ha a spanyolok pontot szereznek, akkor 2. Spanyolország, 3. Brazília, 4. Csehország, és a gólkülönbség dönt köztünk és a brazilok között. De a brazilok lehetnek előttünk, mert akkor jó a 10. hely is. Míg ha a spanyolok nem szereznek pontot akkor 3 csapatnak lesz 6-6-6 pontja, de gólkülönbségben a 3 csapatból csak a brazilok verhetnek meg minket, akik pedig végezhetnek előttünk.

Az is jó opció nekünk, ha Csehország nyer vagy döntetlen játszik a brazilokkal és Hollandia megveri a spanyolokat. Ezesetben ugyanis Csehország a csoportmásodik, Spanyolország 6 ponttal és legfeljebb 10-es gólkülönbséggel a harmadik, de akkor előttük leszünk.

Ami nagyon rossz forgatókönyv nekünk, ha mind a csehek, mind a spanyolok pontot szereznek. Ekkor ugyanis a csoportharmadiknak legalább 7 pontja lesz, ami a magyar csapat számára a 9. hely megszerzését ellehetetleníti.

Milyen esélyünk van vereség és döntetlen esetén?

Ha kikapunk, a horvátoknak 7 pontja lesz a csoportunkban, tehát vagy ők mennek tovább, vagy Montenegró, ha megveri a svédeket. Montenegró svéd vereség esetén nagyjából ugyanolyan helyzetben lesz, mint mi (kicsit jobb vagy rosszabb gólkülönbséggel), Horvátország egy fokkal jobban a 7 pont miatt. Ezesetben viszont jó eséllyel mindkét csapat el fogja érni a legjobb 9 hely valamelyikét, ami megadja nekünk az esélyt, hogy az EB 11. hellyel kijussunk.

Nagy különbség azonban, hogy innentől már nem jó forgatókönyv számunkra az, hogy a csehek kiejtik a spanyolokat, akik 6 ponttal a 10-12. hely valamelyikén végeznek. Ugyanis a spanyolok a 9. helyet érték el az EB-n, tehát ezesetben az EB-ről szerezhető kvóták egyike az övék, a másik pedig a szlovéneké lesz. Tehát nekünk csak az a jó forgatókönyv, ha a spanyolok pontot szereznek Hollandia ellen és Brazília megveri a cseheket.

Illetve egy nagyon minimális esélyt az jelent, hogyha a horvátok vagy Montenegró 7 ponttal lesz csoport harmadik, és Csehország döntetlent játszik, a spanyolok meg nyernek, akkor a csehek 7 ponttal is a 10. helyre csúszhatnak és nekik nincs EB-ről kijutásra esélyes helyezésük. De erre azért kár alapozni.

Ha döntetlent játszunk a horvátokkal, akkor is ugyanez a helyzet, egyetlen kis nehézség, hogy akkor nekik csupán +5-ös gólkülönbségük van, tehát őket csoport harmadikként nagyobb eséllyel verik el a csehek vagy a spanyolok, sőt, egy 10 gól feletti győzelemmel akár a románok is veszélyesek lehetnek rájuk. Tehát nekünk igazából a döntetlen még a vereségnél is rosszabb ezen a mérkőzésen.

A szituáció olyan szempontból érdekesek, hogy a 4. csoport mérkőzéseit már ma megrendezik, így mi már tudni fogjuk, hogy mik az esélyeink. Lehet olyan forgatókönyv, amivel biztos a kvótánk, lehet olyan, ami ki-ki meccset jelent a horvátokkal és lehet olyan, ami a kvóta biztos elúszását jelenti. Így hát holnap is le kell ülni a TV elé és szurkolni leginkább a braziloknak, aztán annak a meccsnek a végeredményétől függően a spanyoloknak vagy a hollandoknak.