1976. december 17-én, Budapesten született Szinetár Dóra, színész, énekes, szinkronhang.

1976. december 17-én, Budapesten született Szinetár Dóra, színész, énekes, szinkronhang. Édesapja Szinetár Miklós rendező, édesanyja Hámori Ildikó színésznő. Szinetár Miklós 91 éves lett idén februárban, aki Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színházi, opera-, televíziós- és filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész. A Magyar Állami Operaház korábbi főigazgatója, a Magyar Televízió egykori elnökhelyettese, a Halhatatlanok Társulata kuratóriumának elnöke, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja.

Gyermekkorában énekelni és táncolni is tanult, 1995-ben végzett a Táncművészeti Főiskolán. Eddigi pályája során tagja volt a szolnoki Szigligeti Színháznak, a Budapesti Operettszínháznak és a Thália Színháznak is, rendszeresen szinkronizál. Háromszor ment férjhez, első férje Lőcsei Jenő balett-táncos, a második Bereczki Zoltán színész volt, jelenleg Makranczi Zalánnal él együtt. Három gyermek édesanyja.

Munkáját többször elismerték már

EMeRTon-díj (1999)
Súgó Csiga díj (2005)
Jászai Mari-díj (2006)
Story Ötcsillag-díj (2008)
Cosmopolitan-díj (Az év musical-színésznője) (2007)

Szerepei

Számos szerepben nyújtott eddig is felejthetetlen alakítást, például a Rómeó és Júlia musicalben, az Illatszertárban, az Ének az esőben című darabban, vagy a Shrek című musicalben.

forrás: Port.hu