A 2023 őszi időszakban kevés érdemi változás történt a pártpreferenciákban. A 18 éven felüli szavazati joggal rendelkező állampolgárok 26 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fidesz−KDNP-re. Könnyen elképzelhető, hogy az utóbbi időszakot tekintve a kormányzópárt támogatottsága most van a mélypontján. A biztos szavazó pártot választóknál ugyanis még ekkora elmozdulás sem rögzíthető. 2023. szeptember óta változatlan a választottsága, 45 százalék. – írta meg a legfrissebb felmérései alapján kihozott adatokat az IDEA Intézet.

Annyit érdemes megjegyezni, hogy az IDEA Intézet 2018. november óta zajló mérései tükrében még sohasem volt 26 százalékos a Fidesz eredménye.

Az IDEA Intézet méréseinél figyelt az ellenzéki oldalra is, ahol mérései szerint nem történtek érdemi mozgások, vagyis, ha 2023 novemberében parlamenti választásokat tartanának Magyarországon, a Fidesz−KDNP győzelmét továbbra sem veszélyeztetik.

  • A második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 12, a biztos szavazó pártot választók 20 százaléka szavazna.
  • A Mi Hazánk (6%) és a,
  • Momentum Mozgalom. (5%) szavazatot kapna.
  • A biztos szavazó pártot választók körében a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak is megvan az öt százalékos támogatottsága.

A felmérés összességéből az is kitűnik, hogy jelen pillanatban egyetlen olyan ellenzéki párt sincs, amely az elmúlt hónapokban hibahatárt meghaladó módon tudta volna növelni saját szavazótáborát, így a Fidesz és az ellenzék közötti támogatottsági olló nem csökkent és különösen nem koncentrálódott.

Az IDEA Intézet felmérést készített a budapesti helyzetről is, ahol jelenleg a kormánypártok támogatottsága a legmagasabb, de az ellenzéki szavazók egyértelműen többségben vannak Budapesten.

Forrás: ideaintezet.hu