Az év végi ünnepek egyik közkedvelt nassolni valója a mogyoró, amelynek sokféle fajtája ismert, hazánkban leginkább a mogyoróbokrokról gyűjtjük be, de nagy mennyiségben megtalálható a boltok polcain a földimogyoró vagy amerikai mogyoró is.

A mogyoró a nagyon kedveli a meleg és a napfényes termőhelyet, talán itt szívja magába azt a sok és tápláló energiát, amit aztán mi a mogyoróval a szervezetünkbe juttatunk.

A mogyoró rendkívül jó B vitamin forrás, hiszen a mogyoró B1-, B2-, B6-, C-, E- és K-vitamin-tartalma mellett nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, cinket, foszfort, és még rézben, mangánban, szelénben, pantoténsavban, niacinben, fitoszterinekben és luteinben is gazdag.

B-vitamin mellett, az antioxidáns E-vitamin, a fitoszterol is értékes összetevője a mogyorónak. Ezek pedig gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, így többek között bőrszárazságra illetve ekcémás elváltozások enyhítésére is remekül alkalmazható.

A mogyoróban található telítetlen zsírsavak támogatják a zsíranyagcserét, és az idegrendszer működését, és a telítetlen zsírsavak a daganatos megbetegedések megelőzésében és gyógyításában is fontos szerepet játszanak. 

A mogyoró mindazok mellett, hogy kiváló ropogtatni való és még mellette egészséges is, nagyon sokféle módon hasznosítható a konyhában, hiszen kiváló alapanyag a süteményekhez. Mindezek mellett, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy előszeretettel kényeztetjük magunkat mogyorós csokoládéval is.

A földimogyoró számtalan kiváló tulajdonság, remek egészségre gyakorolt hatása és rendkívül kellemes íze mellett sok embertársunknak okoz gondot. A földimogyoró allergia kellemetlen tünetekkel párosul, így aztán érdemes odafigyelni a fogyasztásakor jelentkező tünetekre!

A földimogyoró allergia tünetei:

Természetesen a földimogyoró allergia is csak az arra érzékenyeknél jelentkezik, de a földimogyoró sajnos sokszor súlyos allergizáló hatású. Ilyenkor jelentkezhet légzészavar, sőt kaphatunk akár anafilaxiás sokkot, és életveszélyes állapotot is előidézhet az erősen érzékenyeknél.

Még néhány allergén tünet, ami előfordulhat a mogyoró fogyasztáskor, az arra érzékenyeknél:
  • csalánkiütések a bőrön, 
  • a bőrön feltűnő vörös dudorok jelentkeznek,
  • orrfolyás,
  • görcsök,
  • hányinger vagy hányás,
  • bizsergő, viszkető érzés a szájban,
  • légzési nehézség,
  • torokszorulás, szorító érzés a szájban,
  • megduzzadt ajkak.