Ganxsta Zolee, rapper, dobos, előadóművész, zenész és színész, 1966. január 7-én született Budapesten Zana Zoltán néven. Édesapja Zana József színész, édesanyja Kassai Ilona színésznő.

A középiskolai tanulmányait az angyalföldi Kilián György Gimnáziumban végezte, és itt is érettségizett. 1984–1987 között a Technoimpexnél dolgozott, majd egyszerűen munkanélküli lett.

Zenei karrierje a nyolcvanas évek végén indult, olyan együttesek tagja volt, mint a Dance, a Sex Action és a Ganxsta Zolee és a Kartel. Számos filmben is felbukkant, például a Rosszfiúkban, a Le a fejjel!-ben, a Die Hard 5-ben és a Valami Amerika 3-ban, esetenként szinkronizál is. Napjainkban pedig több sorozatban is felbukkan.

Zenekarai: Ganxsta Zolee és a Kartel – ének, Fuck Off System – dobok, Sex Action – dobok.

Egyedi stílusát nem mindenki értékeli és viseli el egyformán. A Ganxsta Zolee és a Kartel együttes tagjai eddig már több alkalommal viselkedtek botrányosan a különböző fellépéseik során. Ganxsta Zolee saját elmondása szerint többek közt egyszer egy falunapon keveredtek verekedésbe egy vendéggel. Később az is napvilágot látott, hogy Zana egy céges karácsonyi rendezvényen okozott súlyos, 8 napon túl gyógyuló sérüléseket az őket meghívó cég alkalmazottjának, majd a rendőrség kiérkezése előtt a zenekar elmenekült.

Úgy tudjuk, hogy Ganxsta Zolee eddig mindössze egy díjat, az Arany Zsiráf-díjat nyerte el, de azt többször is. Először 1998-ban, majd 2000-ben, és 2001-ben, valamint 2003-ban is.

Közismert, hogy Ganxsta Zolee kedveli a sportot, és több csapatnak is szurkol. Hobbijai között van a jégkorong és a labdarúgás. Kitartó szurkolója a Boca Juniorsnak, az argentin labdarúgó-válogatottnak, az Atlético Madridnak, az Újpestnek, habár egy koncerten egy DVSC-s mezben lépett fel, és énekelt, ezzel kétségbe vonva hovatartozását, és még rendszeresen és lelkesen szurkol a finn férfi jégkorong-válogatottnak is.

 Ganxsta Zolee elvált, és egy kislány, Zoé édesapja, aki 2007 augusztusában született. Lánya mellett van egy fogadott fia is.

Baranya büszkélkedhet egy különlegességgel is Ganxsta Zolee kapcsán, hiszen 2010 óta a baranyai Görcsöny községben egy híd viseli a nevét, az 5801-es úton. A polgármester úgy kerülte meg az élő személyről való elnevezés tilalmát, hogy a „Ganxsta Zolee” nevet nem tekintette élő személy nevének, mivel ez csak egy felvett fantázianév.

Forrás: port.hu, wikipedia.org