Lázár János, építési és közlekedési miniszter a  napokban jelentette be, hogy jelentős reformokat hajt végre a MÁV, valamint kitért arra is, hogy ezek a változtatások a magyar igazolványt használó határontúli magyarokat is érintik. – írja többek közt a 24.hu is.
A kilencven százalékos kedvezmények pontos alakulásáról, illetve annak igénybevételi feltételeiről a Szabad Magyar Szó érdeklődött a MÁV Sajtóosztályánál. Az állami vasúttársaság válaszából kiderült, hogy 2024 március elsejétől ingyenes lesz a helyközi közlekedés azoknak a határon túli magyaroknak márciustól Magyarországon, akik rendelkeznek Magyar Igazolvánnyal. – amelyről a telex.hu is beszámolt.

2024 március elsejétől teljesen új rendszer váltja fel a Magyar Állami Vasutak (MÁV) kedvezményrendszerét, ami kapcsán 65 kedvezménytípusból 22 marad, életben tartva az 50 százalékos kedvezményeket, megszüntetve a 20 és 30 százalékos kedvezményeket, és kivezetve az úgynevezett pecsételős rendszert. Minden 14 év alatti és a 65 év feletti utas díjmentesen, minden a 14 és 25 év közötti utas pedig félárú jegy igénybevételével utazhat. A jövőben az oktatásban és egészségügyben dolgozóknak, illetve a közalkalmazottaknak korlátlan utazást biztosítanak 50 százalékos kedvezménnyel. A 90 százalékos kedvezménykategóriában utazóknak (például nagycsaládosok, fogyatékkal élők) pedig ingyenessé teszik a tömegközlekedést Magyarországon.

A Szabad Magyar Szó megkérdezte a MÁV Sajtóosztályán külön rákérdezett a magyar igazolványt használók helyzetére, illetve arra, hogy pontosan hogyan is érinti ez a változás a határainkon túl élő magyarokat, hiszen, eddig a zöld könyvecske évi mindössze 4 utazást tett lehetővé Magyarországon belül, 90 százalékos kedvezménnyel. A kilencven százalékos kedvezmények alakulásáról a MÁV Sajtóosztályát kérdezték, és amint azt közleményükben írták díjmentesen utazhatnak a Magyar Igazolvánnyal, illetve a Magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők is, és az érdeklődésükre azt a válaszolt kapták, hogy:

„A tarifareformnak köszönhetően Magyar Igazolvánnyal korlátlan díjmentes utazásra lesz lehetőség a helyközi közösségi közlekedésben. A helyjegyköteles vonatok helyjegy váltásával, a kijelölt országos buszjáratok pedig kiegészítőjegy váltásával vehetők igénybe.”A tarifareformnak köszönhetően Magyar Igazolvánnyal korlátlan díjmentes utazásra lesz lehetőség a helyközi közösségi közlekedésben. A helyjegyköteles vonatok helyjegy váltásával, a kijelölt országos buszjáratok pedig kiegészítőjegy váltásával vehetők igénybe.”