Testi sértés miatt másodfokon is elítélték Donáth László volt MSZP-s képviselőt – olvasható a telex.hu mai írásában.

A Fővárosi Törvényszék másodfokon megváltoztatta a kerületi bíróság ítéletét abban a büntetőügyben, amely egy lelkész ellen indult testi sértés és 2 rendbeli folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétsége miatt. Az elsőfokú ítéletet a szeméremsértés vétsége vonatkozásában a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte és az eljárást megszüntette, továbbá a kiszabott pénzbüntetés napi tételének számát 400-ról 100-ra mérsékelte, így a vádlottnak 1 millió forint helyett 250 ezer forintot kell megfizetnie.

Az ítélet szerint a sértett takarítóként dolgozott egy intézményben, ahol a vádlott lelkészi feladatokat látott el. A sértett 2019. június 8-án a takarítóeszköz tárolására szolgáló kocsit egy festmény előtt hagyta, annak ellenére, hogy ezt a vádlott korábban megtiltotta. Amikor a terhelt észlelte, hogy a sértett megszegte az utasítását, felelősségre vonta, majd fenyegetőként értékelhető kifejezés használata mellett, két kézzel megfogta a nyakát, amelyet kis erővel rövid ideig meg is szorított. A sértett 2019. június 12-én joghatályos magánindítványt terjesztett elő, amelyben a testi sértés mellett nyilatkozott a 2017 májusa és 2019 áprilisa között történt szeméremsértés vétségét érintő körülményekről is.

A teljeskörű felülbírálat során a törvényszék megállapította, hogy a kerületi bíróság az eljárási szabályoknak megfelelő, törvényes ítéletet hozott, indokolási kötelezettségének eleget tett. A másodfokú bíróság a tényállásban csak az abban megjelölt – így az elkövetési időt és a magánindítvány előterjesztését érintő – dátumot pontosította.

A törvényszék álláspontja szerint a szeméremsértés vétségére vonatkozó magánindítványt a sértett a büntetőeljárási törvényben meghatározott határidőn túl terjesztette elő, ezért a bíróság ebben a körben az elsőfokú határozatot hatályon kívül helyezte és a vétség miatt indult eljárást megszüntette.

Az elsőfokú bíróság a büntetéskiszabási körülményeket is megfelelően értékelte, és helyesen döntött a pénzbüntetés kiszabása mellett. A bűnösségi kör szűkülése okán azonban a másodfokú bíróság a pénzbüntetés napi tételeinek számát – a napi tétel 2500 forintos összegének megtartásával – mérsékelte.

Az ítélet nem jogerős, azzal szemben az ügyész fellebbezést jelentett be. Az eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Forrás: fovarositorvenyszek.birosag.hu, telex.hu

Az esetről a bahir.hu oldalán is olvashattak még 2023 júniusában.