A több mint 25 éves múltat maga mögött tudó kozármislenyi Józsa Gergely Néptánc Egyesület hat éve határozta el, hogy a helyi hagyományok megőrzése, és táncainak autentikus színpadi bemutatása mellett kiemelt célul tűzi ki az utánpótlás kinevelését, a fiatal tehetségek mentorálását. Döntésük helyességét igazolták az évek, hiszen a 15 éves, kozármislenyi néptáncos, Tallér Szabolcs sorra söpri be az elismeréseket. A 2024-es évet Egerben kettő elismeréssel kezdte, erről és az idáig megtett útról beszélgettem Baumholczer Angélával, az egyesület elnökével, Nyemcsok Pállal, a tánccsoport Örökség díjas táncpedagógusával, és Szabival.

BaHír: Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a kozármislenyi néptánccal?

Tallér Szabolcs: Hat éve egy iskolai együttműködés keretében jöttem a Józsa Gergelyes, jeles napokhoz kötődő táncházba. Valahogy azonnal megfogott az ottani légkör, a tánc, a zene, a viselet, a közösség.

BaHír: Milyen érzés sorra nyerni a díjakat?

Tallér Szabolcs: Az első komoly elismerést több mint három éve kaptam, mindegyiknek nagyon tudtam örülni. Egerben, a XIII. Országos Ifjúsági Szólótáncversenyen 150 résztvevő adott elő 86 produkciót, végül a zsűri az én táncomat „Ezüstpitykés táncos” minősítéssel jutalmazta, és mellette a szólótáncversenyen nyújtott teljesítményemért a Magyar Táncművészeti Egyetem különdíjat kaptam.

BaHír: Könnyen jönnek ezek a minősítések, elismerések?

Tallér Szabolcs: Ezt nem mondhatnám, mert néha szinte „vért izzadok” egy-egy tökéletes produkció kidolgozásáért. Maximalistaként mindenben a tökéletességre törekszem. Célom, a saját határaimnak a legyőzése, hogy minél jobb legyek, ezt pedig tudom, hogy csakis sok gyakorlással, és állandó fejlődéssel tudom elérni, ezért boldogan, élvezettel dolgozom érte.

BaHír: Milyen minősítéseket szereztél eddig?

Tallér Szabolcs: 2020-ban Baranya Kiváló Gyermek Táncosa, és a Dél-dunántúli Hagyományőrző Szólótáncverseny Kiemelt arany minősítést kaptam, 2022-ben ismét megszereztem a Kiemelt aranyat, majd Szarvason az Országos Kisbokrétás címet, 2023-ban a Baranya Szólótánc Fesztivál különdíját, és a Baranya Kiváló Ifjú Táncosa címet, az Országos Nagyecsedi Verbunkversenyen “Darutollas táncos” elismerést, valamint a mezőny legjobbjának járó vándorbotot,  Szekszárdi Regionális szólótánc versenyen kiemelt aranyat, X. Rákospalotai Gyermek és Ifjúsági Szólótánc Fesztiválon Aranypitykés minősítést kaptam, 2024 januárban Ezüstpitykés táncos minősítést, és a Magyar Táncművészeti Egyetem különdíjat adományozott nekem.

BaHír: Iskolai tanulmányaik, formálódik a jövő?

Tallér Szabolcs: A kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskola nyolcadikos tanulója vagyok, és még nem igazán tudtam eldönteni, hogy melyik középiskolát válasszam, de azt már tudom, hogy a tánc mindenképpen továbbra is az életem része marad.

BaHír: Mennyi energiát emészt fel egy Szabolcs volumenű tanítvány?

Nyemcsok Pál: Szabi elismerései az alázat, a tisztelet, a táncszeretet és a rengeteg gyakorlás jutalmai. Az ilyen eredményekhez a táncos, a táncpedagógus, az egyesület, és a szülők együttes munkája szükséges. A befektetett energia után nagyszerű látni, hogy a heti különfoglalkozások meghozzák az eredményt. Szabolcsban megtestesül a rátermettség, a szolgalom, az akarat, miközben a lábában szinte benne van a tánc. Néha úgy érezzük, mintha az egyesület névadója, Józsa Gergely – aki egyedi tánctudásával 1978-ban kiérdemelte a „Népművészet mestere” címet – született volna újra ebben a fiúban.

BaHír: Az egyesület elnökeként mi irányított az utánpótlás nevelés, a fiatal tehetségek mentorálása irányába?

Baumholczer Angéla: Mindenképpen a tánccsoport, illetve az egyesület fejlődésének és jövőjének biztosítása, amiben benne van a kozármislenyi hagyományok, illetve a névadónkhoz szorosan köthető mislenyi friss csárdás és a mislenyi verbunk, vagyis a település néptánc hagyományainak megőrzése, továbbvitele. Úgy érzem, hogy Tallér Szabolcs kiváló minősítéseiben egyben a Józsa Gergely Néptánccsoport, és a működtető egyesület minősítése is benne van, miközben minden megmérettetés alkalmával elhangzik, hogy ez a tehetséges fiatal táncos Kozármislenyből érkezett. Tősgyökeres mislenyiként, számomra szívet és lelket melengető hallani.