Korábbi főszerkesztőnk Vági Márton 2023 májusától Máltán él és dolgozik, azonban közösségi oldalán rendszeresen foglalkozik magyarországi közéleti témákkal, így időről-időre megosztjuk egy-egy írását, mint véleménycikket.

Az alábbiakban Vági Márton írását változtatás nélkül közlöm:

Az előző évi körülbelül 20 százalékos infláció után, ott ahol az élelmiszer árak két év alatt legalább 40 százalékban emelkedtek, egészen hihetetlen, hogy a kormány képes sikerként eladni a pedagógusok 32 százalékos béremelését. Ez nem béremelés, ez maximum arra jó, hogy az elmúlt két év brutális inflációját követően ne következzen be további reálbér-csökkenés az esetükben. Tegyük hozzá, EU-s források nélkül ez nem jött volna össze, ennek a roppant szuverén, putyinista magyar kormánynak.

Egyébként hatalmas siker, így egy pedagógus – kategóriától függően – körülbelül 930 és 1300 eurónak megfelelő forintot vihet majd haza, az átlag az valahol 1000 euró körül lesz. Az a lengyel vagy a ciprusi minimálbér összege. A szlovéntól már messze elmarad.

Tegyük fel, fiatal, kezdő pedagógus vagy, most végeztél az egyetemen, tanultál egy csomót és Budapesten szeretnék elhelyezkedni. 930 euró a fizetésed. Egy átlagos budapesti albérlet 220 ezer forintba kerül, de te beéred egy garzonnal, amit megkapsz, mondjuk 150 ezerért, plusz rezsi. A 355 ezer forintos fizetésedből a lakhatás el is vitt úgy körülbelül 190 ezer forintot, maradt 165 ezer. Enni, ruházkodni, félretenni, diákhitelt fizetni (ha van) és horribile dictu szórakozni. Az 431 euró. Naponta 14,3 euró. 13,9 euró, ha 31 napos a hónap. Februárban viszont habzsi-dőzsi van, akkor 15,3 eurót költhetsz el kajára, ruhára, szórakozásra minden egyes nap.

Tragikus, pláne, hogy ezt sikerként adják el a népnek, sőt a nép, az istenadta nép, ezek után úgy is fog tekinteni a tanárokra, hogy kuss a nevük, hiszen megemelték a fizujukat, sokan szerintem irigykedve fogják nézni, ezeket a „mesés” 950-1000 eurónak megfelelő fizetéseket.

Mert hát nekik ott a nyári szünet, ugye.

Forrás: Vági Márton

Vági Márton gondolataihoz remekül kapcsolódik a bahir.hu egy korábbi írása, az elmúlt két évben tapasztalható inflációról.