Tegnap este Birjánban, egy vegyeskereskedés raktárának tetőszerkezetén keletkezett tűz. – olvasható a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

A tűz a műanyag felülvilágító lemez és a tető alatt lévő fólia égése során lehulló égő részek révén terjedt át a 8 méter magas polcrendszeren a raklapokon tárolt tisztálkodó és tisztítószerek csomagolására. A tűz vélhetően a kéménytől indulhatott.

A Baranya vármegyei hivatásos tűzoltók tizenkét gépjárművel indultak helyszínre, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat (KMSZ) és a katasztrófavédelmi műveleti labor (KML) is vonult. Az egységek helyszínre érkezésekor a tűz 80-100 négyzetméteren égett a tető alatt, és 10 négyzetméteren égett a magas polcokon tárolt anyagok csomagolása. A tűz következtében spray-s dobozok „robbantak” fel. 

Az egység a kapuk felnyitása után jutott be a raktárba és kettő sugár segítségével eloltották a tüzet. A KML méréseket végzett, veszélyes anyag nem került a szabadba. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

Az eset jellegére tekintettel a KMSZ tűzeseti helyszíni szemlét folytatott le. 

A hétvégén tűzesethez kellett vonulniuk a tűzoltóknak Pécsen, a Damjanich utcába is, egy üresen álló, hajléktalanok által használt, 3 lakásos épületben keletkezett a tűz. A pécsi hivatásos tűzoltók három gépjárművel vonultak a helyszínre. Az egység egyrészt átvizsgálta a tűzzel érintett lakást és a tűz oltását egy gyors sugár használatával, légzőkészülékben megkezdte, másrészt átvizsgálta a másik két lakást, valamint a padlást is. A tűzzel érintett lakásban nagy mennyiségű szemét volt felhalmozva, illetve törött bútorok voltak ott, amelyek lángra kaptak. A tűz hozzávetőlegesen 25 négyzetméternyi területen volt volt, amit a tűzoltók hamar eloltottak, majd az egész épületet átszellőztették. A káreset ideje alatt az épületben nem tartózkodott senki. A tűz keletkezési oka egyértelműen nem volt megállapítható.

Műszaki mentésekből sem volt hiány a hétvégén, Szederkény külterületén, az M60-as autópályán egy személyautó a havas úton megcsúszott és az árokba hajtott. A sofőr saját erejéből elhagyta gépjárművet. A járművezetőt a mentőszolgálat munkatársai megvizsgálták, sérülése nem volt. A mohácsi egység a sérült gépjárművet – a helyszín biztosítása mellett – átvizsgálta, az áramtalanítás azonban nem volt indokolt. A baleset következtében az árokpart és a vízelvezető kis mértékben sérült.

Pécs külterületén, a 6-os számú főúton egy személygépkocsi az árokba sodródott és fejtetőn állt meg. A pécsi egység a járművet kerekeire borította, majd áramtalanította. A járműben 2 fő utazott, őket a mentőszolgálat kórházba szállította.

Siklóson, egy 12 méteres diófa egyik ága letört és fennakadt a többi ágon, veszélyeztette a parkoló autókat. A siklósi egység kihúzós létra, munkakötél és láncfűrész segítségével az ágat eltávolította.

Forrás: baranya.katasztrofavedelem.hu