Egy jó ideje már igen csak széles körben terjednek újabb és újabb csalások, amelyik egyikével szerintem már találkozhatott szinte mindenki, aki jelen van a Facebookon, az elmúlt egy év időszakában, ezek közül is egy újabb adathalász kampány terjed újabban a közösségi oldalon. – ezzel a lassan mindennapivá váló csalással foglalkozott mai írásában a 24.hu is.

Az adathalász csalók most egy újabb módszert vetettek be, amelyben a Facebook üzenetben a felhasználók együttérzésére pályáznak, miközben a felhasználók oldalán a posztban egy baleset elhomályosított videója jelenik meg egy szomorú szöveggel.

A gyanútlan szemlélő aztán a képre vagy videóra lekattint, amivel sajnos azonban könnyedén hozzáférhetővé, és ellophatóvá teszi a Facebook-felhasználói adatait – írja a Bleeping Computer.

A közösségi oldalon megjelenő posztokban angolul az „I can’t believe he is gone. I’m gonna miss him so much” felirat olvasható, ami magyarul annyit tesz, „Nem hiszem el, hogy elhunyt. Nagyon fog hiányozni.”

A közösségi oldalakon mára már a felhasználókat megtévesztő csalók napjainkra rengeteg fiók felett átvették az irányítást, amelyeket további csalásokhoz használnak fel a közösségi média platformon.

A jelenség nagyon is aggasztó, hiszen az ismerősök, barátok által közzétett vagy éppen megosztott bejegyzésekre sokkal könnyebben kattint rá minden ember, a legtöbb esetben minden komolyabb gondolkodás, megfontolás nélkül.

A legnépszerűbb közösségi oldalon úgy nagyjából már egy éve útjára indított adathalász kampány a Facebooknak azonban még a napjainkban is komoly gondokat okoz, főképpen a bejegyzések blokkolásával.

Fontos, hogy amikor egy ilyen új bejegyzéssel találkozunk, illetve annak létrehozásával találkozunk, akkor jelentsük azt vagy azokat a Facebook felé, mert ilyen esetben deaktiválják az átirányítási hivatkozást, így aztán egy idő után nem verhetnek át vele már újabb felhasználókat.

Fontos tudni, hogy az ilyen hivatkozások eltérő oldalakra terelhetik a közösségi oldalak felhasználóit, az azonban az esetekben még közös, hogy az ilyen csalásoknál meg kell adni a bejelentkezési adatainkat.

Viszont amint ezt megtettük, a webhelyek átirányítják a felhasználót a Google kezdőlapra, és lényegében már búcsút is inthetünk az adatainknak.

A szakemberek jelenleg az egyetlen jó megoldásnak azt javasolják, hogy jobb ha mindenki elkerüli az ilyen gyanús linkeket, és mindezek mellett még be is kapcsolja a kétlépcsős hitelesítést (2FA).