Kölcsey-relikviákat kapott a debreceni Déri Múzeum: a biedermeier szekreter és a tolltartó – amelyet Kölcsey a Himnusz megírásakor csekei dolgozószobájában használt – a városi önkormányzat, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) helyi szervezetének támogatásával kerülhetett az intézménybe – jelentette be a hétfői átadáson Angi János múzeumigazgató.     

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester köszönetet mondott a Kölcsey család jelenlévő, egyébként Debrecenben élő leszármazottainak, hogy nem értékesítették a páratlan relikviákat, hozzájárulva, hogy a város kulturális értékei között őrizzék a jövőben azokat.    

A polgármester nagy jelentőségűnek nevezte, hogy Kölcsey egykori használati tárgyai a város tulajdonába kerültek, amit széleskörű összefogás tett lehetővé.    

Papp László utalt rá, hogy eddig egy ablakkeret volt a város tulajdonában, ami a mai Kölcsey központ helyén állt egykori Kölcsey-lakóházból származik.        

Papp László azt mondta, a Himnusz költőjét a város magáénak is tekinti, miután 13 évet töltött a Református Kollégiumban, amelynek bizonyára nagy hatása volt Kölcsey nemzet- és hazaszeretetére.    

Balogh Károly, a VOSZ hajdú-bihari elnöke jelezte: a vállalkozók elkötelezettek a kultúra, a hagyományok támogatására. Mindez szerinte nem csupán a múlt tiszteletét jelenti, hanem elhivatottságot a jövő generációk iránt.    

Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese elmondta: egyrészt a családi nyilvántartások, másrészt korabeli dokumentumok alapján sikerült hitelesíteni a két Kölcsey-relikviát, amelyet január 23-tól február 18-ig a múzeum kupolatermében, később a Péterfia úti irodalom házában láthat a közönség. – olvasható az mti.hu közleményében.

A magyar kultúra napjáról a bahir.hu is megemlékezett az oldalán.